ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ – Λέτε να τα καταφέρει ο κ. Στάμου;

Με τον πρόσφατο ανασχηματισμό της 5/1/16 του Δημοτικού Συμβουλίου, βλέπουμε τον δήμαρχο να έχει αναθέσει τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου συντονιστή σε θέματα ανακύκλωσης στον συμπατριώτη μας από Βαρνάβα κ. ΣΤΑΜΟΥ ΠΕΤΡΟ, μέχρι το τέλος του έτους.

Επιτέλους, βρέθηκε ένα αξιόλογο δημιουργικό και ιδιαίτερα δύσκολο αντικείμενο απασχόλησης για τον σύμβουλο, ο οποίος οφείλει να αποδείξει πράγματι ότι μπορεί αναστήσει και να αναπτύξει την ανακύκλωση σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου, με τη συλλογή στην πηγή και την κομποστοοίηση.

Παρά τις όποιες αμφιβολίες, ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα χάριν της ανακύκλωσης και του περιβάλλοντος στον τόπο μας.

Αμείλικτα ερωτήματα
Στο σύστημα ανακύκλωσης των μπλε κάδων έχουν εντοπιστεί έξι προβλήματα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής:


1 Οι «μπλε κάδοι» τοποθετούνται με ανοιχτό καπάκι δίπλα στον (πράσινο) συμβατικό κάδο απορριμμάτων. Ως αποτέλεσμα, ένα σημαντικό ποσοστό του περιεχομένου των μπλε κάδων είναι κλασικά (οργανικά) απόβλητα, γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες τον αντιμετωπίζουν απλώς ως έναν… δεύτερο κάδο απορριμμάτων.

2 Σε πολλές περιπτώσεις τα απορριμματοφόρα, κατά τη συλλογή των απορριμμάτων, αναμειγνύουν οργανικά με ανακυκλώσιμα υλικά.

3 Με την είσοδο κάθε απορριμματοφόρου του Δήμου σε ΚΔΑΥ γίνεται ζύγιση του περιεχομένου του απορριμματοφόρου, που όμως περιέχει ανάμεικτα υλικά, δηλαδή τόσο κοινά (οργανικά) απορρίμματα όσο και συσκευασίες. Άρα, από το βάρος του ζυγολογίου δεν μπορεί να προκύψει ποιο είναι το πραγματικό βάρος των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας και ποιο το πραγματικό βάρος των κοινών (οργανικών) απορριμμάτων. Τα στοιχεία της εν λόγω καταγραφής ανακυκλώσιμων που φαίνεται να είναι ως εκ τούτου λανθασμένα αφού προκύπτουν από ανάμεικτα υλικά και όχι μόνο από ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας.

4 Στο ΚΔΑΥ πραγματοποιείται η διαλογή των υλικών. Σημειώνεται ωστόσο ότι λόγω του υψηλού ποσοστού κοινών σκουπιδιών στο περιεχόμενο που διαλέγεται, δεν είναι αποτελεσματική η διαλογή με μηχανικά μέσα, οπότε υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαλογή γίνεται με την «παραδοσιακή μέθοδο» της χειροδιαλογής, αυξάνοντας έτσι το κόστος.

5 Οι ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τα ΚΔΑΥ συλλέγουν (στους ίδιους χώρους) και απόβλητα συσκευασίας που παράγονται από άλλες πηγές, όπως τα βιομηχανικά και εμπορικά απόβλητα συσκευασίας (χαρτί - χαρτόνι, πλαστικά, μέταλλα και ξύλο, που προέρχονται από βιομηχανίες ή εμπορικά καταστήματα) και δεν υπάρχει καμία διαδικασία διαχωρισμού των υλικών που καταλήγουν στα ΚΔΑΥ.

6 Οι μπλε κάδοι δεν επαρκούν (υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις) και, παρότι ο εφοδιασμός του δήμου με τέτοιου είδους κάδους φαίνεται να αποτελεί υποχρέωση της προαναφερθείσας εταιρείας, Αν έχει κατατεθεί αίτημα προκειμένου να εξασφαλιστεί η προμήθεια μπλε κάδων και απορριμματοφόρων από το Δήμο?.

Κινήσεις πολιτών έθεσαν έξι ερωτήματα για τα οποία ακόμη
αναμένουν απαντήσεις. Συγκεκριμένα, ζητούν στοιχεία:


1 Για τις επιδόσεις του δήμου και των ΚΔΑΥ στην ανακύκλωση συσκευασιών (ποσότητες ανακυκλώσιμων, το ποσοστό τους επί του συνόλου των ΑΣΑ του δήμου, καθώς και το ποσοστό του υπολείμματος).

2 Αν γίνονται έλεγχοι της σύνθεσης και της ποιότητας των υλικών που συγκεντρώνονται στους μπλε κάδους, καθώς και εκείνων που μεταφέρονται στα ΚΔΑΥ.

3 Πώς διασφαλίζεται ότι δεν γίνεται παράνομη διακίνηση σύμμεικτων απορριμμάτων και ότι οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών – που δηλώνονται από τα ΚΔΑΥ και την ΕΕΑΑ – είναι πραγματικές;

4 Αν ελέγχεται η νομιμότητα των μέσων μεταφοράς και η εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεών τους.

5 Αν είναι νόμιμη η διάθεση στο ΧΥΤΑ Φυλής του υπολείμματος της επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών, από περιοχές εκτός Αττικής, που γίνεται σε ΚΔΑΥ της Αττικής. Κατά συνέπεια, αν είναι νόμιμη η χρήση τέτοιων όρων στις συμβάσεις που συνάπτει η ΕΕΑΑ με τους δήμους, και αν υπάρχουν αντίστοιχες συμβάσεις του ΕΔΣΝΑ με τους δήμους ή την ΕΕΑΑ για τους όρους της διάθεσης του υπολείμματος στο ΧΥΤΑ Φυλής.

6 Αν δηλώνεται στον ΕΔΣΝΑ, από τα ΚΔΑΥ και την ΕΕΑΑ, η προέλευση του υπολείμματος που αντιστοιχεί σε δήμους εκτός Αττικής και αν επιβάλλονται τα αντίστοιχα τέλη διάθεσης (45 ευρώ/τόνο) και σε ποιον. Ή αν εμφανίζεται σαν υπόλειμμα των δήμων της Αττικής, μετακυλίοντας σε αυτούς το αντίστοιχο κόστος.

Στην επιστολή καταγγέλλουν ακόμα προς τον ΕΟΑΝ «το αδιαφανές καθεστώς λειτουργίας της ΕΕΑΑ και την άρνησή της να παράσχει επαρκή πληροφόρηση για τα παραπάνω» επισημαίνοντας ότι είναι άκρως απαραίτητη η συνολική επαναξιολόγηση του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων συσκευασιών ΣΣΕΔ - Ανακύκλωση.

Πόσες φορές ξεκίνησε και σταμάτησε η ανακύκλωση στον Δήμο, έχουμε ειλικρινά  χάσει τον λογαριασμό.
Όμως Ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτή να είναι η τελευταία φορά. Καλό ξεκίνημα λοιπόν αλλά προπάντων καλή συνέχεια.

Μ. Αποστολόπουλος

Διαβάστε επίσης

 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου Μαραθώνα. Διαχωρισμός στην πηγή/μείωση του όγκου/ανακύκλωση/κομποστοποίηση/υγειονομική ταφή υπολοίπου.

1 comment:

  1. Katerina Liouta O κ.Στάμου, αν θέλει, έχει έτοιμο τοπικό σχέδιο διαχείρησης, επίσημα κατατεθημένο στην Περιφέρεια και στον ΕΣΔΝΑ, και αν θέλει, έχει στην διάθεσή του τους μελετητές του σχεδίου για να τον βοηθήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να ξεκινήσει. Αν ακόμα παρακαλάμε τον μπλε κάδο, τότε είμαστε μακριά νυχτωμένοι. Επίσης, έχει στην διάθεσή του τον κ.Νησιώτη Γιώργο, πρώην εντεταλμένο της ανακύκλωσης, ο οποίος είχε ξεκινήσει και φέρει εις πέρας πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα αυτόν. Ομως απ' ότι γνωρίζω από προσωπικές συζητήσεις με τον κ.Στάμου, ούτε πιστεύει, ούτε ουσιαστικά στηρίζει το ΤΣΔ του Δήμου. Οπότε, τι περιμένετε φίλοι μου;;;

    ReplyDelete

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.