Εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα

image
Ένα χρόνο μετά τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους και Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος έναν Οικολόγο Πράσινο, το τοπίο στη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Ελλάδα αλλάζει εντελώς. Για πρώτη φορά η Ελλάδα προβλέπει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις προλαμβάνει με το νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απόβλητα.

Το Δεκέμβριο του 2015 δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σχέδιο της νέας Οδηγίας πλαίσιο για την διαχείριση των απορριμμάτων, που περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την κυκλική οικονομία. Τα απορρίμματα δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως σκουπίδια αλλά ως προϊόντα με οικονομική αξία. «Τα προϊόντα αυτά ανήκουν σε αυτούς που τα παράγουν, δηλαδή στους πολίτες, και αυτοί θα πρέπει να έχουν το οικονομικό όφελος από τη διαχείριση τους» θα πει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης στη συνέντευξη τύπου των ΟΠ για τις εξελίξεις και τις προοπτικές που έχει η διαχείριση των απορριμμάτων για την Ελλάδα.
Στο νέο μοντέλο οι Δήμοι έχουν πλέον την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων τους. Μέχρι τον Απρίλιο του 2016 θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα τοπικά σχέδια διαχείρισης και αφού αυτά εγκριθούν θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και από το πακέτο Γιούνκερ, και να υλοποιηθούν. Διαλογή στη πηγή με τέσσερα διαφορετικά ρεύματα, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και οργανικά (αποφάγια) περιλαμβάνει ο νέος εθνικός σχεδιασμός, καθώς και πράσινα σημεία σε επίπεδο δήμου και γειτονιάς όπου οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και να έχουν και ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη. Επιπλέον τα πράσινα σημεία θα λειτουργούν και ως χώροι ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα οφέλη της πρόληψης και της ανακύκλωσης.
«Αυτό που κάνουμε, και το κάνουμε ταχύτατα, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανήκει στο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης αφού θα αποφέρει τζίρο 2 δις ευρώ από την εκμετάλλευση των υλικών και 16.000 νέες θέσεις εργασίας» ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν αποκλείει τη συνεργασία με τους ιδιώτες αλλά όχι με τους αδιαφανείς όρους που ίσχυαν μέχρι σήμερα και τις εγγυημένες ποσότητες που απαιτούσαν οι επιχειρηματίες. Ωστόσο η φιλοσοφία είναι πιο κοντά στην κοινωνική επιχειρηματικότητα με πρότυπο τη κοινωνική επιχείρηση της Σπάρτης, μια πρωτοβουλία του κ. Σταύρου Αργυρόπουλου.
Πηγή

No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.