Περισσότερο φως στον τομέα της ανακύκλωσης

Από χίλια μύρια κύματα πέρασε η τελευταία προσπάθεια της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, που ξεκίνησε στις 9/7/2015 με επιστολές στον ΕΟΑΝ και στην ΕΕΑΑ, να φωτιστεί λίγο περισσότερο ο «πολύπαθος» τομέας της ανακύκλωσης. Μεσολάβησε μια περιπετειώδης ανταλλαγή μηνυμάτων και μια δημόσια καταγγελία, μέχρι να λάβουμε, στις 17/11/2015, την απαντητική επιστολή του ΕΟΑΝ (εθνικού οργανισμού ανακύκλωσης). Η ΕΕΑΑ είχε δηλώσει από την αρχή την απέχθειά της σε κάθε μορφή ουσιαστικής ενημέρωσης, οπότε και εμείς, με τη σειρά μας, την αγνοήσαμε, από ένα σημείο και μετά.  
Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν; Δε θα το λέγαμε. Αφού, μπορεί να εμπλουτίζουμε λίγο τη γνώση μας, αλλά σε κρίσιμα ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια κενά. Αναφερόμαστε στις εκτιμήσεις για τις παραγόμενες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών, στην (μη) αξιοπιστία της καταγραφής των ανακτώμενων υλικών, στις οικονομικές πτυχές της διαχείρισης που ασκείται, στη λειτουργία των ΣΕΔ και σε πολλά άλλα.
Δεν θα παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να έχουμε πλήρη πληροφόρηση. Θα επανέλθουμε σε μια σειρά ζητήματα. Προς το παρόν, είμαστε σε αναμονή της απάντησης του τμήματος ανακύκλωσης - εναλλακτικής διαχείρισης του ΥΠΕΝ, όπου μας παρέπεμψε ο ΕΟΑΝ, για το μεγάλο θέμα των εκτιμήσεων, με βάση τις οποίες παρακολουθείται η υλοποίηση των εθνικών στόχων στον τομέα της ανακύκλωσης.
Σήμερα δημοσιοποιούμε το υλικό που μας παραχώρησε ο ΕΟΑΝ. Ξεκινάμε, όμως, με μια εποπτική παρουσίαση των απαντήσεων του ΕΟΑΝ στα ερωτήματά μας, με ταυτόχρονο σχολιασμό των απαντήσεων. Ακολουθούν σύνδεσμοι για τα επιμέρους αρχεία.



No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.