Ανακύκλωση χωρίς το 100% με συμμετοχή του πολίτη το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι πως είναι «’ΎΠΟΠΤΗ»…

Το Ελληνικό Κράτος με αυτόν το ατελέσφορο και πανάκριβο Περιφερειακό Σχεδιασμό θέλει «αμέτοχο» το πολίτη. Γιατί άραγε ????
Γνωστοί και Άγνωστοι Αναγνώστες,
Πάνε πολλά χρόνια  όταν ένα Δευτεριάτικο πρωινό έλαβα στο προσωπικό E-mail της εταιρίας μου, το τι πρόκειται να ακολουθούσε την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στα γραφεία μας. Μέχρι τότε εναποθέταμε τα απορρίμματα μας και εμείς  «Σύμμεικτα» στους γνωστούς σε όλους μας «κάδους». (Ότι ακριβώς γίνεται μέχρι και σήμερα στη πατρίδα μας και τα απορρίμματα καταλήγουν «Σύμμεικτα» στους «Νόμιμους ΧΥΤΑ».
Το E-mail  είχε επισυναπτόμενο ένα εικονογραφημένο αρχείο όπου μας ενημέρωνε  για τους 7 καινούριους κάδους που πρόκειται να δούμε σε κάθε τμήμα της εταιρίας μας.
1)    Ένα κάδο για το καθαρό χαρτί
2)    Ένα κάδο για το έγχρωμο χαρτί ή με ζελατίνες ή πολύ χοντρό χαρτί ( Χαρτόνι).
3)    Ένα κάδο για τα πλαστικά
4)    Ένα κάδο για τα αλουμίνια
5)    Ένα κάδο για τα γυαλιά
6)    Ένα κάδο για τα βιοδιασπώμενα
7)    Και τέλος έναν κάδο για τα «Σύμμεικτα απορρίμματα».
Ο χρόνος που μεσολάβησε από τότε που λάβαμε το E-mail  για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μέχρι και την εφαρμογή ήταν μια εβδομάδα. Πράγματι, έτσι και έγινε. Την επομένη ξέραμε ότι για παράδειγμα η φλούδα μιας μπανάνας θα πάει στο κάδο με τα βιοδιασπώμενα, ενώ το πλαστικό μπουκάλι ενός αναψυκτικού στο κάδο με τα πλαστικά.
 Τα αποτελέσματα θεαματικά, από εκεί που έβλεπα όταν δεν κάναμε ανακύκλωση να γεμίζουν σακούλες η μία μετά την άλλη με «σύμμεικτα απορρίμματα», και η αλήθεια ήταν   ότι είχαν μια ιδιαίτερη μυρωδιά, διαπίστωσα ότι τώρα πια η μυρωδιά  δεν υπάρχει. Υπάρχει ποτέ περίπτωση να μυρίζει άσχημα ένας κάδος με καθαρό ή έγχρωμο χαρτί ??? Υπάρχει περίπτωση να έχουμε έντονες μυρωδιές σε έναν κάδο με πλαστικά ή γυαλιά όταν το περιεχόμενο τους το έχουμε όλο αδειάσει. ?? (Για παράδειγμα το κουτί από το αλουμίνιο με τη πορτοκαλάδα το έχουμε καταναλώσει ή αν δεν θέλουμε να το καταναλώσουμε όλο, πρώτα το αδειάζουμε και μετά το πετάμε στο κάδο στο κάδο με τα αλουμίνια ).
Εν ώρα εργασίας  μου έβλεπα τους υπαλλήλους, στη κυριολεξία με τις γραβάτες  τους, να συλλέγουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα  εκτός πάντα αυτών των  «σύμμεικτων».
Η εταιρία που τα συλλέγει χρέωνε πολλά λιγότερα (μέχρι και 50% φθηνότερη από τα αντίστοιχα Δημοτικά τέλη του Δήμου), η εταιρία μου κέρδιζε γιατί πληρώνει πολλά λιγότερα Δημοτικά τέλη , αλλά και η εταιρία που τα συλλέγει κερδίζει και από την εμπορία στην συνέχεια των ανακυκλώσιμων υλικών. !!!! Τα απορρίμματα αποκτούν αξία !!
Εξακολουθώ και επιμένω ότι αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν η Δραματική μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων   και το γεγονός ότι τα απορρίμματα αποκτούσαν αξία. ( Όλοι κέρδιζαν )  -  Φυσικά τα σύμμεικτα απορρίμματα  τα όποια έμεναν – ελάχιστα βέβαια -  έμαθα στη συνέχεια ότι και αυτά κατέληγαν σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας..  Τουλάχιστον  στη περιοχή που εργαζόμουν ‘εγώ.
Σίγουρα η Αγγλία δεν είναι  από τις Ευρωπαϊκές χώρες  που φημίζεται για την ανακύκλωση, αλλά τόλμησε και προσπάθησε και χρόνο με το χρόνο, όταν κάποιος ζει εδώ βλέπει θεαματικά αποτελέσματα στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Που θέλω να καταλήξω ??
Φανταστείτε να ξεκινήσει ανακύκλωση με ανταποδοτικά τέλη στα νοικοκυριά ?? Κάθε νοικοκυριό να πληρώνει Δημοτικά τέλη  σύμφωνα με όσα απορρίμματα παράγει. !!!
Φανταστείτε να συσταθεί μια ομάδα ειδικών  - εγώ δεν είμαι εδικός , άσχετος είμαι αλλά  είδα ότι κάποια πράγματα δουλεύουν – βιολόγων ,περιβαλλοντολόγων, χημικών   με μονοσέλιδες και δισέλιδες οδηγίες που θα τις στέλνει ο Δήμος μέσω των λογαριασμών του νερού για παράδειγμα για το πώς πρέπει να γίνεται σωστά η ανακύκλωση.
Ανακύκλωση που σε πρώτη φάση δεν θα ξεχωρίζει τα βιοδιασπώμενα απορρίμματα δεν θεωρείται σωστή ανακύκλωση.
Και τέλος ανακύκλωση  χωρίς το 100% με συμμετοχή του πολίτη το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι πως είναι «’ΎΠΟΠΤΗ»…Και το Ελληνικό Κράτος με αυτόν το ατελέσφορο και πανάκριβο Περιφερειακό Σχεδιασμό θέλει «αμέτοχο» το πολίτη. Γιατί άραγε ????
Με Τιμή
Κυριάκος Γκίκας

No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.