18 November 2010

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΚΑΔΟΥ! ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα καθορίσουν την επιλογή είναι:
Ποιές ανάγκες θα πρέπει να καλύψει ο κάδος, δηλαδή αν θα χρησιμοποιηθεί σε διαμέρισμα ή σε κήπο.

Κάδο για κήπο

Eco - King Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας όταν επιλέγουμε κάδο για κήπο.
Ο κάδος δεν πρέπει να είναι ούτε μικρότερος αλλά ούτε και μεγαλύτερος από τις ανάγκες του κήπου μας.
Όσο μεγαλύτερος ο κήπος τόσο μεγαλύτερο κάδο χρειαζόμαστε ούτως ώστε να μην χρειάζεται ενώ έχουμε κάδο κομποστοποίησης να συνεχίζουμε να πετάμε μέσα στις πλαστικές σακούλες γκαζόν, φύλα ή κλαδιά.
Αν ο κάδος είναι μεγαλύτερος από ότι χρειαζόμαστε, τότε κατά τη χρήση θα είναι μισοάδειος με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά. Για να λειτουργεί σωστά, πρέπει να έχει ανάλογα με τον όγκο του και ανάλογο όγκο οργανικής ύλης.
Όταν οι πλευρές του κάδου είναι συναρμολογούμενες δηλαδή η πλευρά του κάδου αποτελείται από περισσότερα από ένα κομμάτια θα πρέπει οι συνδέσεις να αντέχουν σε τράβηγμα διαφορετικά ο κάδος κατά την χρήση πιθανόν να ανοίξει (αφορά μόνο τις πλευρές και όχι τη βάση, το καπάκι, τις πόρτες κλπ).
Compost converter Ακόμη:
Ο κάδος κήπου συνεργάζεται με το χώμα για αυτό πρέπει να τοποθετείται πάνω σε επίπεδο αφρατεμένο χώμα και μόνο. Ποτέ σε μπετό, πλακάκι κλπ.
Ο κάδος στραγγίζει στο χώμα και μόνο από το χώμα μπορούν να εισέλθουν στο κομπόστ οι ωφέλιμοι οργανισμοί.
Ο κάδος δεν θα πρέπει να έχει πολύ αερισμό αλλά το σωστό για τη κατασκευή του αερισμό (τρύπες). Ο πολύς αερισμός μειώνει την υγρασία και στεγνώνει τα υλικά μέσα στο κάδο με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία της μετατροπής των οργανικών σε κομπόστ.Ο αερισμός του κομπόστ δεν γίνεται από τις τρύπες του κάδου αλλά από το απαραίτητο ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακάτεμα του κομπόστ. Κατά το ανακάτεμα να προσέχετε να μην ανακατεύεται το έτοιμο κομπόστ με τα φρέσκα υλικά μέσα στο κάδο (Το Compost Mate Aerator εξασφαλίζει ένα εύκολο και σωστό ανακάτεμα).

Garbage

Ποια σκουπίδια από την κουζίνα, το σπίτι, το νοικοκυριό και τον κήπο είναι και σε ποιο βαθμό κατάλληλα για ανακύκλωση και καλή ποιότητα «ΚΟΜΠΟΣΤ» σε ένα κάδο του κήπου;


Οι μικροοργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την κομποστοποίηση χρειάζονται τροφή για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Συγκεκριμένα χρειάζονται άζωτο (Ν), άνθρακα (C) και υγρασία (H2O).

Οργανικά που έχουν άζωτο (ΠΡΑΣΙΝΑ):

Φρούτα και λαχανικά Υπολείμματα από καφέ και αφεψήματα Φρεσκοκομμένο γκαζόν και αγριόχορτα Χλωρά κλαδέματα με πράσινα φύλλα Χλωρά φυτά Απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών Φρέσκια κοπριά (π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες, πουλιά ή κουνέλια) Οργανικά που έχουν άζωτο (ΠΡΑΣΙΝΑ):
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Υπολείμματα από καφέ και αφεψήματα
  • Φρεσκοκομμένο γκαζόν και αγριόχορτα
  • Χλωρά κλαδέματα με πράσινα φύλλα
  • Χλωρά φυτά
  • Απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών
  • Φρέσκια κοπριά (π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες, πουλιά ή κουνέλια)

Οργανικά που έχουν άνθρακα (ΚΑΦΕ):

  • Ξερά κλαδέματα με καφέ φύλλα (έως 10-12 cm μήκος)
  • Ξεραμένο γκαζόν και αγριόχορτα
  • Στάχτη από ανεπεξέργαστο ξύλο
  • Φίλτρα από καφέ και αφεψήματα
  • Χαρτί κουζίνας
  • Χαρτοπετσέτες
  • Άχυρο
  • Πριονίδι
  • Φλούδες κορμών
  • Στελέχη καλαμποκιού
Οι μικροοργανισμοί χρειάζονται και τα δυο είδη (άζωτο + άνθρακα) για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Όλα τα πιο πάνω υλικά περιέχουν νερό (υγρασία) με τα πράσινα να φτάνουν σε ποσοστό έως και 80%.

Τι να αποφεύγετε:


Garbage
  • Φλούδες από εσπεριδοειδή
  • Μαγειρευτά φαγητά
  • Ζωικά υπολείμματα π.χ. κρέατα/ψάρια
  • Γαλακτοκομικά
  • Λάδια
  • Λίπη
  • Λιπαρές ουσίες
  • Κόκαλα
  • Χρωματιστά ή μη ανακυκλώσιμα χαρτιά π.χ. γκλασέ ή χαρτιά με χημικά όπως βενζινόκολα
  • Απορρίμματα σαρκοφάγων ζώων π.χ. σκύλων/γάτων
  • Σπόρους ζιζανίων
  • Άρρωστα φυτά

Γεωσκώληκες και PH:


Worms

Είναι απαραίτητοι στον κάδο του κήπου;


Ο κάδος του κήπου μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους γεωσκώληκες, πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η λειτουργία του κάδου καθώς και το παραγόμενο κομπόστ είναι πολύ καλύτερα όταν ο κάδος λειτουργεί με γεωσκώληκες.

Lime Stone

Τι προσφέρει ο σταθεροποιητής του ΡΗ;


Ο σταθεροποιητής του PH Lime Stone ανεβάζει το ΡΗ, εξουδετερώνοντας την οξύτητα και συμβάλει έτσι, ώστε να μην είναι όξινο το περιβάλλον μέσα στον κάδο κομποστοποίησης.
Το ιδανικό ΡΗ για τη διαδικασία της κομποστοποίησης, είναι το ουδέτερο 7, αλλά το ΡΗ του παραγόμeνου κομπόστ καλό είναι να προσαρμόζεται έτσι, ώστε να είναι ανάλογο με τις ανάγκες των φυτών στα οποία θα χρησιμοποιηθεί.

Κάδο για μπαλκόνι

Can-o-worms
Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας όταν επιλέγουμε κάδο για το μπαλκόνι:

Ο κάδος μπαλκονιού θα πρέπει να διαθέτει συλλέκτη συλλογής υγρού κομπόστ με βρύση καθώς επίσης να έχει και τη δυνατότητα να δεχτεί επιπλέον επίπεδα κομποστοποίησης.
Το σχήμα του συλλέκτη του υγρού κομπόστ να είναι κυκλικό διότι έτσι δεν ευνοείτai η δημιουργία εστιών ανεπιθύμητων βακτηριδίων. Όταν ο συλλέκτης έχει εσωτερικά γωνιές υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας τέτοιων εστιών.
Οι γεωσκώληκες είναι απαραίτητοι στον κάδο του μπαλκονιού;
Ο κάδος του μπαλκονιού δε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους γεωσκώληκες.
Ποια σκουπίδια από την κουζίνα, το σπίτι, το νοικοκυριό είναι και σε ποιο βαθμό κατάλληλα για ανακύκλωση και καλή ποιότητα «ΚΟΜΠΟΣΤ» σε ένα κάδο του μπαλκονιού;
Στους κάδους που λειτουργούν με γεωσκώληκες μπορούμε να βάλουμε ότι μπορεί να φάει ένας γεωσκώληκας.
Κατά κανόνα οι γεωσκώληκες τρώνε οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία υλικών χρησιμοποιείτε, τόσο καλύτερο θα είναι το λίπασμα.

Οργανικά που έχουν άζωτο (ΠΡΑΣΙΝΑ):

  • Φρούτα και λαχανικά
  • Υπολείμματα από καφέ και αφεψήματα
  • Πολύ μαλακά πράσινα φύλλα π.χ. τριανταφυλλιάς
  • Μαλακό ανθό από λουλούδια π.χ. τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα
  • Απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών
  • Μικρές ποσότητες φρέσκιας κοπριάς (π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες, πουλιά ή κουνέλια)

Οργανικά που έχουν άνθρακα (ΚΑΦΕ):

  • Μικρές ποσότητες στάχτης από ανεπεξέργαστο ξύλο
  • Φίλτρα από καφέ και αφεψήματα
  • Μικρές ποσότητες χαρτιού κουζίνας και χαρτοπετσέτες
  • Μικρή ποσότητα πριονίδι
Όλα τα πιο πάνω υλικά περιέχουν νερό (υγρασία) με τα πράσινα να φτάνουν σε ποσοστό έως και 80%.

Τι να αποφεύγετε:

  • Φλούδες από εσπεριδοειδή
  • Ζωικά υπολείμματα π.χ. κρέατα/ψάρια
  • Γαλακτοκομικά
  • Λάδια
  • Λίπη
  • Λιπαρές ουσίες
  • Κόκαλα
  • Χρωματιστά ή μη ανακυκλώσιμα χαρτιά π.χ. γκλασέ ή χαρτιά με χημικά όπως βενζινόκολα
  • Απορρίμματα σαρκοφάγων ζώων π.χ. σκύλων/γάτων
  • Σπόρους ζιζανίων
  • Φυτά
Πηγή

No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.