Πρωτοπόρο πρόγραμμα ανακύκλωσης στο Δήμο Παιανιας

Απογευματινή 17.1.09


Πάνω από δύο χιλιάδες τόνους απορριμμάτων ανακυκλώθηκαν από το δήμο Παιανίας στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) της Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης Συσκευασιών (Ε.Ε.Α.Σ.) μέσα στο 2008. Ήδη από τον Ιούνιο του 2007, ο Δήμος Παιανίας συμμετέχει στο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασίας και έχει καταφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

«Η ανακύκλωση είναι πολιτισμός»: με αυτό το σύνθημα οι δημότες και οι φορείς της Παιανίας ενεργοποιήθηκαν και κάνοντας την ανακύκλωση στάση ζωής, μείωσαν τα πραγματικά σκουπίδια στο ελάχιστο. Αυτή την πραγματικότητα αποδεικνύουν οι αριθμοί, αφού παρατηρείται ανοδική κίνηση των ανακυκλούμενων απορριμμάτων. Από 144 τόνους τον Ιανουάριο του 2008, σε 172 τόνους των Φεβρουάριο, 184 το Μάρτιο, 207 τον Απρίλιο, 212 τόνους το Σεπτέμβρη, 227 τον Οκτώβριο, ενώ η αύξηση που σημειώνεται μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου φτάνει το 60%. Από την αρχή δε του προγράμματος το 2007, συνολικά έχουν συγκεντρωθεί 3.500 τόνοι από ένα μικρό δήμο, μόλις 13 χιλιάδων κατοίκων, γεγονός που τον καθιστά παράδειγμα για τους γειτονικούς και όχι μόνο δήμους.

Ο στόλος του δήμου αποτελείται από 650 μπλε κάδους ανακύκλωσης και δύο ειδικά απορριμματοφόρα. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη ποσότητα ανακυκλώσιμων, ο δήμος έχει ζητήσει από την Ε.Ε.Α.Σ. πενήντα επιπλέον μπλε κάδους, καθώς και μία πρέσα ανακύκλωσης συσκευασίας. Το προσωπικό της ανακύκλωσης εργάζεται έξι ημέρες την εβδομάδα, ενώ η καθαρότητα των ανακυκλώσιμων υλικών στους μπλε κάδους φτάνει το 100%, σε αντίθεση με άλλους δήμους που το περιεχόμενό τους αναμειγνύεται με οργανικά σκουπίδια.

Τα προγράμματα ανακύκλωσης που είναι ενεργά στο δήμο αφορούν στην ανακύκλωση συσκευασιών (χαρτιού, γυαλιού, αλουμινίου, πλαστικού, λευκοσίδηρου), μπαταριών, ηλεκτρικών λαμπτήρων, οικιακής κομποστοποίησης, ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευασιών. Στόχος τους είναι να μειώσουν κατά 90% με 95% το σύνολο των απορριμάτων που παράγει η πόλη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι όλα τα προγράμματα του Δήμου Παιανίας, ανταποκρίνονται και στην οδηγία της Ε.Ε, περί μείωσης των βιοαποικοδομίσημων που καταλήγουν για τελική διάθεση στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμάτων.

Η απήχηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης στους δήμους επετεύχθη χάριν στο σωστό σχεδιασμό. Η ενημέρωση για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης ξεκίνησε από τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, και συνεχίστηκε με επιτυχία στα δημοτικά, στα γυμνάσια, στα λύκεια. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξαν οι διάφορες περιβαλλοντικές ημερίδες, οι οποίες οργανώθηκαν για την ενημέρωση πολιτών, φορέων, συλλόγων, εταιριών, πάνω στο φλέγον θέμα της ανακύκλωσης.

Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή,έχει η ωριμότητα που επιδεικνύουν οι πολίτες και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στο να αποδεχθούν και να βοηθήσουν στην υλοποίηση της. Σήμερα η Παιανία έχει καταφέρει χάρη σε αυτούς, να είναι μακράν ο πρώτος δήμος της Ελλάδας σε κατά κεφαλήν ανακυκλούμενα απορρίμματα.

No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.