Κύπρος - Πρόστιμα ανακύκλωσης

Νομοθεσία για όσους αρνούνται να συμμετάσχουν

Πρόστιμα ανακύκλωσης

Όσοι δεν μπήκαμε ακόμη στο χορό της ανακύκλωσης καλά είναι να αρχίσουμε πριν μας βάλει με το ζόρι η επικείμενη νομοθεσία. Στα σκαριά νομοθετικό πλαίσιο για όσους δεν συμμετέχουν

Οι κυρώσεις μέσω προστίμων θα εμπεδώσουν, όπως όλα δείχνουν, την περιβαλλοντική συνείδηση στην Κύπρο, αφού σήμερα μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 30% έως 40% των πολιτών συμμετέχει ενεργά στην ανακύκλωση.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Green Dot Κύπρου, Κυριάκο Παρπούνα, μέχρι το τέλος του 2009 αναμένεται ότι θα υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα προνοεί παρατηρήσεις και πρόστιμα σε όσους δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης.

Μόνο με πρόστιμο!
Η επιβολή κρίνεται αναγκαία από τους ίδιους τους Κύπριους πολίτες, οι οποίοι μέσα από έρευνες και στο ερώτημα αν θα προχωρήσουν σε ανακύκλωση, απαντούν, ότι θα το πράξουν μόνο εάν τους επιβληθεί διά νόμου. Με δεδομένο ότι ένα ποσοστό περίπου της τάξης του 60% με 70% δεν έχει ιδέα πώς να ανακυκλώνει ή -ακόμη χειρότερα- αδιαφορεί, και πριν τη θεσμοθέτηση, προωθείται σε πιλοτικό επί του παρόντος στάδιο, κίνητρο φορολογικής έκπτωσης σε όσους επιλέγουν να ανακυκλώνουν. Πρόκειται για το πρόγραμμα «pay as you throw», σύμφωνα με το οποίο ο πολίτης δεν φορολογείται για όσα σκύβαλα επιλέγει να ανακυκλώνει, παρά μόνο για όσα καταλήγουν στις χωματερές.

Ευρωπαϊκός πάτος
Κύπρος και Μάλτα είναι οι χώρες που αγγίζουν τον πάτο της ευρωπαϊκής λίστας ανακύκλωσης. Πρώτη χώρα σε συμμετοχή πολιτών στην ανακύκλωση είναι το Βέλγιο, με το εκπληκτικό ποσοστό του 90%. Σύμφωνα με τον κ. Παρπούνα, η δυσμενής θέση της Κύπρου δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της έλλειψης περιβαλλοντικής παιδείας, αλλά και του μεγέθους και της γεωγραφικής ιδιομορφίας της χώρας μας. «Άλλο είναι να ανακυκλώνεις σε μια χώρα που με ένα φορτηγό ή ένα τρένο τα ανακυκλώσιμα μεταφέρονται στην πιο κοντινή χώρα που έχει εργοστάσια και άλλο να ανακυκλώνεις σε ένα νησί απομονωμένο και ό,τι κάνεις να είναι δυσανάλογα ακριβό. Ως εκ τούτου δεν είναι τυχαίο που Μάλτα και Κύπρος είναι τελευταίες».

«Στράτα-στρατούλα»
Αν και τα βήματα προόδου στο περιβαλλοντικό αυτό ζήτημα μπορούν κάλλιστα να παρομοιαστούν με τα πρώτα βήματα ενός βρέφους, εντούτοις ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι γίνονται. Συγκεκριμένα, στον Στρόβολο, όπου το πρόγραμμα ανακύκλωσης ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2007, με πολλά προβλήματα και μηδαμινή ανταπόκριση, σήμερα η συλλογή πενταπλασιάστηκε. Το 2007 η συλλογή περιοριζόταν σε 20 τόνους χαρτί, 20 τόνους pmd (πλαστικό, μεταλλικά, χαρτόκουτα) και 10% γυαλί. Σήμερα, μόνο από τον Στρόβολο συλλέγονται 250 τόνοι ανακυκλώσιμων το μήνα, εκ των οποίων οι 100 τόνοι είναι pmd και οι 80 χαρτί. Πέρσι, συγκεντρώθηκαν συνολικά 8 χιλιάδες τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών και φέτος προσδοκάται ότι η συγκέντρωση θα αυξηθεί σε 15 χιλιάδες τόνους.
Τα περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά εξάγονται σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Ελλάδα, αλλά και σε πιο μακρινούς προορισμούς όπως είναι η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν, ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Η αγορά της Κύπρου απορροφά μόνο κάποια πλαστικά, ελλείψει βιομηχανιών διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.

Δεύτερο κύμα επέκτασης
Από την πρώτη Οκτωβρίου, συνολικά 425 χιλιάδες κάτοικοι της Κύπρου, δηλαδή το 55% του πληθυσμού έχει τη δυνατότητα ανακύκλωσης με το πρόγραμμα της Green Dot, μετά την τελευταία επέκταση του προγράμματος στις περιοχές Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Λακατάμιας, Έγκωμης, Λατσιών και Αγλαντζιάς.


Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ήδη οι Δήμοι Λεμεσού, Αγίου Αθανασίου, Μέσα Γειτονιάς, Κάτω Πολεμιδιών, Γερμασόγειας καθώς και οι Κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Μουταγιάκας και Ύψωνα.

Η επόμενη επέκταση αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί πριν τον Μάιο του 2009 και θα καλύψει την Πάφο και την Αμμόχωστο, ενώ μέχρι το τέλος του 2009 αναμένεται ότι γεωγραφικά θα καλυφθεί ολόκληρη η Κύπρος, τουλάχιστον πληθυσμιακά.

Πρόγραμμα διαχείρισης
Όλα τα υλικά συλλέγονται από αργά το βράδυ μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας. Το πρόγραμμα συλλογής ανακυκλώσιμων pmd πραγματοποιείται κάθε Κυριακή βράδυ στους Δήμους Λατσιών και Καϊμακλίου και στην εντός των τειχών Λευκωσία, κάθε Δευτέρα βράδυ στο Δήμο Αγλαντζιάς, κάθε Τρίτη στο Δήμο Λευκωσίας εκτός από την εντός των τειχών πόλη, κάθε Τετάρτη στους Δήμους Έγκωμης και Αγίου Δομετίου και κάθε Πέμπτη στο Δήμο Λακατάμιας.


Το πρόγραμμα συλλογής χαρτιού πραγματοποιείται κάθε πρώτη και τρίτη Παρασκευή του μήνα στους Δήμους Λευκωσίας και Αγλαντζιάς και κάθε δεύτερη και τέταρτη Παρασκευή κάθε μήνα στους Δήμους Λακατάμιας, Λατσιών, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου.



ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Κωδικός άρθρου: 824692

ΠΟΛΙΤΗΣ - 04/10/2008, Σελίδα: 26

No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.