Ανακύκλωση με σύνθημα «πληρώνω όσο πετάω»

Στον Δήμο Μαραθώνα/Βαρνάβα: Ανακύκλωση ποια ανακύκλωση ....
ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ. Μειωμένα τέλη καθαριότητας στη λογική της εφαρμογής συστημάτων «πληρώνω όσο πετάω» θα πληρώνουν οι δημότες των δήμων, οι οποίοι θα έχουν προχωρήσει σε έργα ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.

Η διάταξη, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση που θα είναι έτοιμο έως τα μέσα Ιουνίου, θα ορίζει ότι η τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόζει κάθε Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και τα τέλη διάθεσης σε ταφή ή επεξεργασίας θα εξαρτώνται άμεσα από την απόδοση του δήμου σε ζητήματα ανακύκλωσης, κάτι το οποίο θα έχει άμεση επίπτωση στον δημότη που θα πληρώνει και μειωμένα τέλη.
Οπως επεσήμανε σε χθεσινή του ομιλία ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, με τον τρόπο αυτό θα δοθεί ένα κίνητρο και στους ίδιους τους δημότες, προκειμένου να ανακυκλώνουν περισσότερο δεδομένου ότι έως τώρα τα δημοτικά τέλη υπολογίζονταν μόνο με βάση τα τετραγωνικά μέτρα των σπιτιών, ανεξαρτήτως του εάν ο δημότης ανακυκλώνει ή όχι. Οπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος στις επόμενες θεσμικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνονται:
• Η τροποποίηση του πλαισίου της ανακύκλωσης με σειρά παρεμβάσεων βελτιστοποίησης του έργου της ανακύκλωσης. Στόχος του νέου νόμου θα είναι ο διπλασιασμός της ανακύκλωσης.
• Εκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ενθάρρυνση χωριστής συλλογής και επεξεργασίας βιοαποβλήτων (οργανικών), καθώς και για διαδικασία και μηχανισμό πιστοποίησης κόμποστ και διαδικασίας κομποστοποίησης.
• Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου αρμοδιοτήτων των δήμων με ανάδειξη του νέου τους ρόλου και των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ώστε να ξεπεραστούν αδυναμίες και επικαλύψεις, να αναδειχθεί ο ρόλος των δήμων, να ενδυναμωθεί η τεχνογνωσία τους και να καταστούν ικανοί να λειτουργήσουν βιώσιμες μονάδες.
• Η διάθεση των ανακυκλώσιμων στην αγορά και η δυνατότητα πωλήσεών τους από τους ΟΤΑ.
• Εφαρμογή από αρχές 2018 του τέλους ταφής ανεπεξέργαστων ΑΣΑ, σε σύνδεση με τη λειτουργία υποδομών επεξεργασίας αποβλήτων
• Η σύνταξη ενιαίου κανονισμού καθαριότητας για όλους τους δήμους της χώρας και Κανονισμού για τους μεγάλους παραγωγούς. Θα υπάρξει υποχρέωση έως το τέλος του χρόνου να έχουν εφοδιαστεί με ειδικούς καφέ κάδους οι μεγάλοι παραγωγοί (ξενοδοχεία, χώροι εστίασης, λέσχες, αγορές κ.λπ., με στόχο να επεκταθεί και στους δημότες).
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή

No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.