28 May 2014

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΘΕΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΣΗΜΕΊΩΜΑ

Η προϊστορία  της ανακύκλωσης στον τόπο μας,  παράδειγμα προς αποφυγή.

Άρθρο της 26 Απριλίου 2011- παλιό άλλα ..... επίκαιρο, που πιστεύουμε πως αξίζει να λάβετε υπόψη σας, για την προώθηση και ανάπτυξη της ανακύκλωσης στον Δήμο μας.

Άρθρο: Διαπιστώσεις και προβληματισμοί γύρω από την ανακύκλωση.ΟΛΗ Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

From: Μιχάλη Αποστολόπουλο  Sent: Wednesday, April 20, 2011 2:52 PM
To: 'ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ'
Cc: 'ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΜΙΝΗ'
Subject: ΘΕΜΑ: Διαπιστώσεις και προβληματισμοί γύρω από την ανακύκλωση.

ΑΦΟΡΆ:  Επιστολή μου- απάντησή σας - Κύριε Δήμαρχε -Να στείλω την επιστολή στα σκουπίδια ή στην ανακύκλωση;


Προς τον
Δήμαρχο Μαραθώνα
κ. Ιορδάνη Λουΐζο
Κοιν. Πρόεδρο τοπικής Κοινότητας Βαρνάβα
κ. Παναγιώτη Τσιμίνη.
Βαρνάβας, 20 Απριλίου 2011

ΘΕΜΑ:  Διαπιστώσεις και προβληματισμοί γύρω από την ανακύκλωση.

Σχετ.:  η από 14.4.2011 επιστολή σας
            η από 11.4.2011 δική μου

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Ευχαριστώ για την από 14.4.2011 επιστολή σας, την οποία μελέτησα με ιδιαίτερη προσοχή.  Προκειμένου δε να συμμεριστώ την αισιοδοξία σας και να αντλήσω κι εγώ λίγη απ΄ αυτήν, έκανα μια βόλτα στους λίγους μπλε κάδους ανακύκλωσης του οικισμού στις  14,  16 και 17 Απριλίου.  Δυστυχώς η διαπίστωση και τις τρεις φορές ήταν ότι περιείχαν και κοινά οικιακά απορρίμματα, όπως και οι κάδοι κοντά στο σχολείο και την κοινότητα.  Άρα το περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκα και στην από 11.4.2011 επιστολή μου είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από σπάνιο.

Ορθά παρατηρείτε ότι όταν στους μπλε κάδους εμπεριέχονται και κοινά οικιακά απορρίμματα είναι από λάθος των κατοίκων, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι δεν έχει αναληφθεί καμία δράση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους.

Κύριε Δήμαρχε,
την ευθύνη διοίκησης κάθε Δήμου φέρουν αποκλειστικά οι αιρετοί εκπρόσωποι και τα προς τούτο εντεταλμένα στελέχη και υπηρεσίες του.  Σεβόμενος τον πολύτιμο χρόνο σας δεν επεκτείνομαι περαιτέρω, επισυνάπτω όμως αναφορά με διαπιστώσεις, προβληματισμούς αλλά και προτάσεις για λύση του προβλήματος.  Θα ήταν ευχής έργο αν αναθέτατε τη μελέτη αυτής της αναφοράς στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ώστε με τη σειρά του να τοποθετηθεί και απαντήσει στις ερωτήσεις.  Θα βρίσκομαι στη διάθεση και των δύο, προκειμένου να παράσχω οποιεσδήποτε διευκρινίσεις απαιτηθούν.  Παρακαλώ  να θεωρήσετε δεδομένη τη συνεργασία σε συμβουλευτική και εθελοντική βάση με μερικά εάν και εφόσον.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το κίνητρό μου είναι αποκλειστικά και μόνο η προστασία του περιβάλλοντος και δεν ενέχει καμιά κομματική ή μικροπολιτική σκοπιμότητα, ούτε και προσωπική φιλοδοξία.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Μιχάλης Αποστολόπουλος


ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.
Η ουσιαστική ανακύκλωση αποτελεί  το πρωταρχικό μέλημα για όσους πραγματικά σέβονται και  ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, ανάμεσά τους και εγώ.
Στο πλαίσιο  του ενδιαφέροντός μου διαπιστώνω ότι, δυστυχώς, στο μέτρο τουλάχιστον που θα μπορούσε να εκτιμηθεί  από τους πολίτες, η ανακύκλωση στο Δήμο Μαραθώνα δεν βρίσκεται στο σωστό δρόμο.  Βεβαίως η τοποθέτησή μου δεν αφορά το σύνολο του Δήμου αλλά το Δημοτικό διαμέρισμα του Βαρνάβα.
Πολλές φορές μετακυλύεται η ευθύνη στους Δημότες, όπως άλλωστε συνηθίζεται. Για μια ακόμη φορά ο Δημότης «παρουσιάζεται» ως ανίκανος, μη συνεργάσιμος, ή και αδιάφορος.
Ιστορικό: Πριν από 10 περίπου χρόνια, η Κοινότητα του Βαρνάβα για την αποκομιδή απορριμμάτων αγόραζε τους συνηθισμένους πράσινους κάδους.  Επειδή όμως το κόστος απόκτησης τους ήταν βαρύ για τα οικονομικά της Κοινότητας, (αν δεν κάνω λάθος το 2003 ή το 2004), δέχθηκε και έλαβε δωρεάν από το Δήμο Αμαρουσίου κάδους χρώματος μπλε (είχε εν τω μεταξύ επεκταθεί το σύστημα ανακύκλωσης). Με το δυναμικό αυτό (μπλε + πράσινοι) εξυπηρετούταν το σύνολο των μικτών απορριμμάτων, που οδηγούντο τελικά στον τοπικό ΧΑΔΑ.  Έτσι ξεκίνησε και ο λεγόμενος “εθισμός” των κατοίκων, που προαναφέραμε για αρκετά χρόνια. “τί πράσινοι τί μπλε όλοι για σκουπίδια είναι”.
Με την επέκταση εφαρμογής του συστήματος ανακύκλωσης Ε.Ε.Α.Α και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του τότε προέδρου της Κοινότητας (2004)  να ενταχθούμε στο Σύστημα, αντιμετωπίσαμε τον γνωστό σε όλους εκβιασμό  και αποκλεισμό (λόγω ΧΥΤΑ Γραμματικού).
Η 1η προσπάθεια για οργάνωση της ανακύκλωσης, ξεκίνησε το 2005, η οποία έβαλε τα αρχικά θεμέλια, αλλά πρακτικά δεν εξελίχθηκε.
Η 2η προσπάθεια ξεκίνησε πάλι στις 24/2/2008 με τον τελευταίο Κοινοτάρχη Βαρνάβα, αλλά αυτή τη φορά με τη δημιουργική εμπλοκή της ομάδας ενεργών πολιτών (Προκοπάκη, Ρώσση και Αποστολόπουλου).
Στόχος μας ήταν να μειώσουμε τα απορρίμματα μας και να κλείσουμε την χωματερή.  Σύνθημά μας “Βαρνάβας ένα οικολογικό χωριό”.  Μετά από σκληρές και επίπονες  προσπάθειες που κατέβαλαν οι προαναφερόμενοι εθελοντές η λειτουργία ανακύκλωσης πλήρους φάσματος πήρε επιτέλους μπρος και με διαρκείς  δράσεις όπως ενημερώσεις, παρουσιάσεις σε φορείς, σχολεία, συλλόγους, επισκέψεις (πρόσωπο με πρόσωπο), έλεγχο και εξέταση προβλημάτων – βελτιώσεις κλπ.
Αλλά δυστυχώς κι εδώ, λόγοι μικροπολιτικής σκοπιμότητας εκ μέρους των πολιτικών μελών προκάλεσαν τη διακοπή των συνεδριάσεων της επιτροπής  περιβάλλοντος και ανακύκλωσης (συνεχείς απουσίας πολιτικών μελών και του προέδρου της) με συνέπεια την ανακοπή της εξέλιξης και την ακύρωση της προσπάθειας.
Η προσπάθεια κράτησε μερικούς μόνον μήνες και διακόπηκε με ευθύνη του προέδρου της κοινότητας τον 5/2008.  Αυτό είχε σαν συνέπεια να απογοητευτεί ο κόσμος και η νεολαία που είχε ασχοληθεί ένθερμα με το θέμα.
Έκτοτε και μέχρι σήμερα ο περισσότερος κόσμος αγνοεί ή και δεν πιστεύει στην αξία της ανακύκλωσης όπως εφαρμόζεται, με συνέπεια οι μπλε κάδοι να συνεχίζουν να εμπεριέχουν και κοινά οικιακά απορρίμματα.
Εξαίρεση (με ερωτηματικό) μερικοί κάδοι δίπλα σε μαγαζιά απ΄ όπου συλλέγονται κάποιες μικροποσότητες.   Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι επί πληθυσμού 1800-2000 κατοίκων η συμμετοχή στην ανακύκλωση είναι αμελητέα έως ανύπαρκτη.
Και επειδή θέλω να είμαι δίκαιος απέναντι στην προσπάθεια που ενδεχόμενα γίνεται, έκανα πάλι μια βόλτα σε μερικούς μπλε κάδους του οικισμού και της γειτονιάς μου.  Σας διαβεβαιώνω  ότι η πλειονότητα των κάδων περιείχε κοινά οικιακά απορρίμματα.  Όπως και οι κάδοι κοντά στο σχολείο και την κοινότητα.
Έτσι οδηγούμαι στην εκτίμηση ότι η πλειονότητα των περιεχομένων των μπλε κάδων πηγαίνει στα σκουπίδια αφού ανακύκλωση ΔΕΝ εφαρμόζεται στην πράξη. 
Η λύση του προβλήματος ξεκινάει με την ΠΡΟΛΗΨΗ.  Δηλαδή Η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ενεργό και συνειδητή συμμετοχή των πολιτών και παρακολούθηση.   Ειδικότερα:
Οι ΟΤΑ, είναι υποχρεωμένοι να επεξεργαστούν και να εφαρμόσουν ένα σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων, όπου θα εφαρμόζεται μια ιεραρχία προτεραιοτήτων στη διαχείριση: Ενημέρωση, πρόληψη, μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, τελική διάθεση (ταφή ή άλλη ασφαλή μέθοδο) μόνο υπολειμμάτων.
Επιμερίζονται, όμως, ευθύνες και στους πολίτες, ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στην απαλλαγή από τα απόβλητα.  Όχι κρύβοντάς τα κάτω από το χαλί, αλλά εφαρμόζοντας περιβαλλοντικά υπεύθυνες πολιτικές
Θα πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι χωρίς τη συμμετοχή του κοινού, κανένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί.  Η συμμετοχή βεβαίως προϋποθέτει ένα περιεκτικό πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, ενεργοποίησης.  Το δε πρόγραμμα, απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, ανθρώπινο δυναμικό, χρόνο και την απαραίτητη συνέπεια.
Η απήχηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης στους δήμους μπορεί να πετύχει μόνο με σωστό σχεδιασμό.  Η ενημέρωση για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης θα πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, και να συνεχιστεί στα δημοτικά, στα γυμνάσια, στα λύκεια.  Σημαντικό ρόλο επίσης παίξουν οι διάφορες περιβαλλοντικές ημερίδες, οι οποίες πρέπει να οργανωθούν για την ενημέρωση πολιτών, φορέων, συλλόγων, εταιριών ή εμπορικών καταστημάτων, γύρω από το φλέγον θέμα της ανακύκλωσης.  Πρωταγωνιστικό ρόλο στην  προσπάθεια αυτή έχει η ωριμότητα των πολιτών και των ιδιοκτητών καταστημάτων – εταιριών, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στο να αποδεχτούν και να στηρίξουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης.
 Αλλά σ΄ αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι και η τοπική Κοινότητα Βαρνάβα οφείλει να δείξει και να αποδείξει στους δημότες, ότι δεν τους οδηγεί σε άλλη μια αποτυχημένη απόπειρα έτσι για το θεαθήναι.


ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
για το τοπικό διαμέρισμα Βαρνάβα και για το Δήμο Μαραθώνα γενικότερα

Με την παρότρυνση φίλων και συντοπιτών που ενδιαφέρονται με την ίδια ζέση για την ανακύκλωση και επειδή θεωρούμε ότι κληρονομήσατε μία πολύ δύσκολη κατάσταση που απαιτεί διαρκή και επίπονη προσπάθεια απ΄ όλους προκειμένου να ανατραπεί,  θα σας παρακαλούσαμε να παράσχετε τα παρακάτω στοιχεία, με στόχο να μας καταστήσετε αρωγούς στις προσπάθειές σας.
·       Τι μέτρα ενημέρωσης και  πρόληψης έχετε λάβει μέχρι ΤΩΡΑ;
·       Υπάρχουν  έγγραφες οδηγίες προς τους αρμόδιους αντιδημάρχους;  Εάν ναι, εφαρμόζονται στην πράξη;  
·       Υπάρχει ετήσια περιοδική καμπάνια; 
·       Υπάρχει πρόγραμμα πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων;
·       Ποια είναι τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης συσκευασιών μέχρι ΣΗΜΕΡΑ;  (2010 και 2011, αναλυτικά με βάση τα μηνιαία παραστατικά-ζυγολόγια (τόνοι) που εισήχθησαν (ΚΔΑΥ) και τόνοι που επεστράφησαν ως ακατάλληλοι)
·       Μπήκαν χρήματα στο Ταμείο ή πληρώσαμε κι από πάνω;
·       Γίνεται ανακύκλωση πλήρους φάσματος και πού;
Τι σημαίνει πλήρες φάσμα ανακύκλωσης:
1η φάση - Τα υλικά που πρέπει να ανακυκλώνουμε είναι:.
·       Χαρτί (χάρτινες συσκευασίες – κουτιά, χάρτινα κουτιά από γάλα, χυμούς, απορρυπαντικά, πίτσες, χαρτοσακούλες, τσιγάρα, εφημερίδες, κλπ.)
·       Αλουμίνιο ( κουτάκια από μπύρες, αναψυκτικά,  κλπ.)
·       Γυαλί  (Μπουκάλια μπύρας, κρασιού, αλκοολούχων ποτών, νερού, φαρμάκων, βάζα μαρμελάδας κλπ.)
·       Πλαστικό (πλαστικές συσκευασίες, μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, απορρυπαντικών, σαμπουάν, κλπ.)
·       Λευκοσίδηρος (κουτάκια από γάλα εβαπορέ, κονσέρβες κλπ.)
·       Μπαταρίες σύστημα ΑΦΗΣ και
·       (ξεχωριστοί κάδοι ΜΟΝΟ για χαρτί – αλουμίνιο – γυαλιά)
2η Φάση
·       Ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές μικροσυσκευές και φωτιστικοί και ηλεκτρικοί λαμπτήρες σε ειδικό Κοντέινερ ανακύκλωσης.
·       Οχήματα τέλους παύσης ζωής
·       Ογκώδη αντικείμενα
·       Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των ειδικών κάδων για ανακύκλωση (ξέχωρα για κάθε είδος: χαρτί – αλουμίνιο – γυαλί);  Είναι καθαροί και σε καλή κατάσταση;
·       Διατίθενται ειδικά απορριμματοφόρα για μεταφορά ανακυκλώσιμου υλικού στα διάφορα σημεία αξιοποίησης τους;  Διαθέτει το διαμέρισμα Βαρνάβα τέτοιο ειδικό όχημα με ταυτόχρονη πλύση των κάδων;
·       Πότε και πώς θα εφαρμοστεί το σύστημα  κομποστοποίησης;  Θα χορηγηθούν ειδικοί κάδοι στα νοικοκυριά;  
·       Με ποιο τρόπο διαχειρίζεστε σήμερα κλαδέματα, οικοδομικά υλικά, ογκώδη αντικείμενα και οχήματα παύσης τέλους ζωής;
Μετά το επίσημο (?) κλείσιμο των ΧΑΔΑ παρατηρείται έξαρση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, όπου διάφοροι ασυνείδητοι με αγροτικά οχήματα ή φορτηγά κι από άλλες περιοχές πετούν τα υλικά αυτά όπου βρουν.   Δυστυχώς οι ΟΤΑ δεν είχαν μεριμνήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά στην εξέλιξη αυτή με συνέπεια να  παραμένουν ανέτοιμοι στην αντιμετώπιση του προβλήματος.  Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση στο Βαρνάβα, όπου δάση, ρεματιές και ο εξωτερικός χώρος του παλαιού ΧΑΔΑ φιλοξενούν τέτοια υλικά. Περισσότερα ΕΔΩ
·       Θα ακολουθήσετε σύστημα αποκομιδής από το σπίτι;
·       Ποιοι είναι οι μηνιαίοι στόχοι ανακύκλωσης συσκευασιών και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών για το 2011 και το 2012 για το δημοτικό διαμέρισμα Βαρνάβα;
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
·       Ποια μέτρα λαμβάνονται ΤΩΡΑ για τη συλλογή σκουπιδιών από δάση – ρεματιές;  Π.χ. ο δρόμος από Καπανδρίτι, ρεματιά, περιφερειακός μέχρι παραλία Βαρνάβα βρίθει σκουπιδιών ένθεν κακείθεν, που προσβάλλει όλους μας.  Πρέπει να καθαριστεί επειγόντως και λόγω της αναμενόμενης άφιξης επισκεπτών (προς παραλία) τους θερινούς μήνες.
·       Ποια μέτρα πολιτικής προστασίας λαμβάνετε ΤΩΡΑ εν όψει του φετινού καλοκαιριού από επαπειλούμενες πυρκαγιές στο Βαρνάβα (που υπέφερε  2009 & 2010).  Πότε θα γίνει η σχετική αποψίλωση από χόρτα σε δρόμους, αγρούς κλπ κοντά σε σπίτια;  Είναι ετοιμοπόλεμες οι υπηρεσίες του Δήμου και οι εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας (εκπαίδευση, μέσα, κρουνοί κλπ);
·       Ποιες δράσεις αναδάσωσης προγραμματίζετε να εφαρμόσετε 2011 και για το 2012 στις καμένες περιοχές εκτός οικισμού και πότε;
·       Πότε προγραμματίζετε να υλοποιήσετε το σχετ. ψήφισμα ΡΕΜΑΤΙΑ ΒΑΡΝΑΒΑ SOS που περιμένουν εναγωνίως οι φίλοι της ρεματιάς και που δεν απαιτεί σοβαρό κόστος;
Ποια μέτρα λαμβάνετε για την αποκατάσταση των παλαιών ΧΑΔΑ
και άλλα συναφή για τα τα οποία θα μιλήσουμε προσεχώς.


Μ. Αποστολόπουλος
Κάτοικος Βαρνάβα

*Μερικά από τα του Βαρνάβα  ΕΔΩ

Κύριε Δήμαρχε -Να στείλω την επιστολή στα σκουπίδια ή στην ανακύκλωση;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΙΟΡΔΆΝΗ ΛΟΥΙΖΟΥ
From: ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ [mailto:pressoffice@marathon.gr]
Sent: Thursday, April 14, 2011 4:08 PM
To: 'Μιχάλη Αποστολόπουλο'; 'ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ'; 'ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ'
Cc: 'ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΜΙΝΗ'

Κύριε Αποστολόπουλε,
Σχετικά με τις παρατηρήσεις σας στο ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της ανακύκλωσης έχω να σας ενημερώσω τα παρακάτω.
Το περιστατικό στο οποίο αναφέρεστε και χρησιμοποιείτε ως παράδειγμα συμβαίνει σπάνια και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της ανακύκλωσης, μόνο στις περιπτώσεις όπου στους μπλε κάδους ανακύκλωσης εμπεριέχονται καμιά φορά και κοινά οικιακά απορρίμματα συνήθως από λάθος των κατοίκων.
Στην περίπτωση όπου οι οδηγοί των απορριμματοφόρων της ανακύκλωσης αντιληφθούν ότι στους μπλε κάδους εμπεριέχονται και κοινά οικιακά απορρίμματα, σύμφωνα με οδηγίες που έχουν, δεν αναλαμβάνουν να τους αδειάσουν αλλά σε συνεννόηση με τους οδηγούς των κοινών απορριμματοφόρων μεταφέρουν την ευθύνη σε αυτούς.
Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι όπως μας διαβεβαίωσε η Τοπική Κοινότητα Βαρνάβα, η ανακύκλωση συσκευασιών στην περιοχή λειτουργεί χωρίς ουσιαστικά προβλήματα και ότι πολύ σύντομα η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και αυτή των φωτιστικών και ηλεκτρικών λαμπτήρων, που την τελευταία τριετία λειτουργούν άψογα στη Νέα Μάκρη, πρόκειται όπως προγραμματίζουμε, να επεκταθούν σε όλη την έκταση του νέου Δήμου Μαραθώνος.
Με εκτίμηση,
Ιορδάνης Λουίζος
Δήμαρχος Μαραθώνος
Νεώτερα. Μετά την αποστολή της σχετικού εγγράφου E-mail στον Δήμαρχο, έλαβα ένα τηλεφώνημα από κάποιον δημοτικό παράγοντα που μου ζήτησε το όνομα του οδηγού. Του απήντησα ότι δεν θα του αποκαλύψω την περιοχή, ούτε τον οδηγό ο οποίος έτσι κι αλλιώς μου ήταν παντελώς άγνωστος.. Το απορριμματοφόρο όμως ήταν του Δήμου. Τον παρακάλεσα να εξετάσουν την ουσία του θέματος.  -----------------------------------------

From: Μιχάλη Αποστολόπουλο
Sent: Monday, April 11, 2011 12:58 PM
To: 'ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (info@marathon.gr)'; 'ΛΟΥΙΖΟ ΙΟΡΔΑΝΗ (dsmarath@otenet.gr)'
Cc: 'pressoffice@marathon.gr'
Subject: Κύριε Δήμαρχε -Να στείλω την επιστολή στα σκουπίδια ή στην ανακύκλωση;


Για ποια ανακύκλωση;
Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Μαραθώνα

ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
   Ένας από τους βασικούς πυλώνες του προεκλογικού σας προγράμματος αλλά και της ίδιας της μέχρι τώρα πολιτικής σας αποτελεί η προοπτική της ανάπτυξης μιας περιβαλλοντικής συνείδησης στον πολίτη μέσω της εγκαθίδρυσης της διαδικασίας της ανακύκλωσης των απορριμμάτων και με την λογική ότι κάθε τι που πετάμε μπορεί να φανεί επιζήμιο για το περιβάλλον αλλά και για την ίδια την τσέπη μας.
Λυπάμαι όμως που το λέω αλλά αρχίζω να αμφιβάλλω για τις προθέσεις σας. Με κατάπληξη παρατηρώ τα απορριμματοφόρο για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους πράσινους συμβατικούς κάδους, να αδειάζει παράλληλα και τους μπλε κάδους όπου είχαν συγκεντρωθεί τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού και για τους οποίους υπεύθυνα είναι άλλα, ειδικά απορριμματοφόρα που θα μετέφεραν το ανακυκλώσιμο υλικό στα σημεία αξιοποίησης του. Η απάντηση του οδηγού του απορριμματοφόρου στο ερώτημα μου γιατί να γίνεται αυτή η ταυτόχρονη αποκομιδή ανακυκλώσιμων και μη υλικών ήταν χαρακτηριστική: "αδειάζουμε και τους μπλε κάδους γιατί περισσεύουνε και έτσι και αλλιώς ανακύκλωση δεν γίνεται στο δήμο … Τα παράπονα σου στον Δήμαρχο".
Ακολουθώ την προτροπή του οδηγού και σας ρωτώ λοιπόν κύριε Δήμαρχε για ποιο λόγο ο προσωπικός και συλλογικός κόπος της συλλογής των υλικών που πάνε για ανακύκλωση, του διαχωρισμού από τα άλλα και της τοποθέτησης των σε συγκεκριμένους μπλε κάδους θα πρέπει να εκμηδενίζεται επειδή ο Δήμος δεν είναι μέχρι τώρα ικανός να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πολιτική ανακύκλωσης με τις κατάλληλες υποδομές, πρόγραμμα, συντονισμό και την απαραίτητη συνέπεια;
Για ποιο λόγο να βλέπω την πραγματική επιθυμία μου να ανακυκλώσω οτιδήποτε μπορεί να ανακυκλωθεί να προσκρούει στην αδιαφορία και τον κατάφωρο εμπαιγμό κάποιων που θέλουν να ονομάζονται οικολόγοι, υπερασπιστές του αστικού περιβάλλοντος και πρωτοστάτες στην εμπέδωση μιας «νέας» περιβαλλοντικής πολιτικής;
Για ποιο λόγο να προσπαθώ να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου προς το φιλικότερο για το περιβάλλον την στιγμή που βλέπω με τα ίδια μου τα μάτια η ίδια η λογική της ανακύκλωσης να ισοπεδώνεται στο πίσω μέρος ενός απλού απορριμματοφόρου το οποίο δεν είναι ούτε καν υπεύθυνο για αυτήν την δουλεία;
Το φαινόμενο που περιέγραψα είναι δυστυχώς σύνηθες και υπάρχουν δεκάδες άλλοι πολίτες που μπορούν να το παραδεχθούν (υπάρχει μέχρι και ομάδα στο facebook σχετικά με το που καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά) Είναι αρκετοί οι υποστηρικτές της άποψης ότι η απουσία περιβαλλοντικής συνείδησης οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα και στον τρόπο που έχει μάθει να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα.
Ακόμα όμως και όταν θέλει να αλλάξει και να πάει μπροστά αποδεσμευμένος από τα δομικά στοιχεία μιας ιδιοτελούς νοοτροπίας υπάρχον πάντα κάποιοι που δεν θα τον αφήσουν. Ελπίζω κύριε Δήμαρχε να μην είσαστε ένας από αυτούς, πόσο μάλλον τώρα που ήρθε η σειρά σας να δείξετε και να αποδείξετε την ευαισθησία σας για το περιβάλλον. Ξεκινήστε επιτέλους την ανακύκλωση στον Δήμο μας ΤΩΡΑ πριν είναι πολύ αργά.
Μ. Αποστολόπουλος
Κάτοικος Βαρνάβα.

No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.