«Σε λάθος μέτωπο η μάχη για τα σκουπίδια»

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΥΡΚΙΤΣΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡEΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ


Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ,
Φωτογραφίες: ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ

Την ώρα που στην Ε.Ε. μιλούν για μείωση και επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων, η Ελλάδα χωροθετεί έξι νέους ΧΥΤΑ. Ο Δρ Φίλιππος Κυρκiτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, προειδοποιεί: «Πρέπει να αλλάξουμε πολιτική... χθες!».
Τα γεγονότα στο Γραμματικό και η αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική έφερε ξανά στο προσκήνιο το πρόβλημα των σκουπιδιών. Από πού να ξεκινήσουμε;
Πάντως όχι από το τέλος, γιατί στην Ελλάδα πάντα ξεκινάμε από το τι θα κάνουμε τα σκουπίδια στο τέλος και όχι πώς θα μειώσουμε αποφασιστικά την ποσότητα των απορριμμάτων που έχουμε να διαχειριστούμε. Η ιστορία με το Γραμματικό και την Κερατέα διαρκεί εδώ και 30 χρόνια. Eτσι κι αλλιώς, η κατασκευή στις συγκεκριμένες περιοχές Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) αντιμετωπίζει μια σειρά από τυπικά προβλήματα. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι όμως άλλο: σε αυτούς τους χώρους αναμένεται να θάβεται το 15% των σκουπιδιών. Το υπόλοιπο 85% θα εξακολουθεί να πηγαίνει στη Φυλή. Σε λίγα χρόνια θα αναζητούμε και πάλι νέους XYTA ή XYTY. Πρέπει να αλλάξουμε πολιτική... χθες!
Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να στραφούμε;
Υπάρχουν σαφείς ευρωπαϊκές οδηγίες, καθώς και θετικές εμπειρίες από άλλες χώρες. Ο πρώτος στόχος είναι η πρόληψη για τη μείωση των στερεών αποβλήτων - ειδικά εκείνων που καταλήγουν για ταφή. Δεν αρκούν οι εκκλήσεις στον πολίτη. Απαιτούνται θεσμικά μέτρα: για παράδειγμα, τα δημοτικά τέλη πρέπει να είναι ανάλογα των σκουπιδιών που παράγει το κάθε νοικοκυριό! Ετσι, ο καθένας από εμάς θα έχει κίνητρο να περιορίσει τα σκουπίδια του, να κάνει ανακύκλωση κ.λπ. Εμείς, άλλωστε, πιστεύουμε στον ενεργό πολίτη... Εκεί βρίσκεται το μέλλον. Ωστόσο, ανακύκλωση πρέπει να γίνει και σε επίπεδο δήμων. Σήμερα, τόσο ο δήμος που κάνει ανακύκλωση όσο και αυτός που δεν κάνει πληρώνει στον ΧΥΤΑ το 6% της τακτικής κρατικής επιχορήγησης. Αυτό είναι απαράδεκτο! Πρέπει τα σκουπίδια να ζυγίζονται στον ΧΥΤΑ και ανάλογα με τις ποσότητες να καταβάλλει ο κάθε δήμος την αντίστοιχη εισφορά.

Συνέχεια ...

No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.