Μέσα σε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης γυάλινων μπουκαλιών (Vid)

Ο ρυθμός επεξεργασίας είναι περίπου 50 τόνοι την ώρα και η διαδικασία δεν είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού

Μέσα σε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης γυάλινων μπουκαλιών
Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν αποκτήσει έντονη οικολογική συνείδηση καθώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επτά στα δέκα μπουκάλια ανακυκλώνονται. Δεν πρόκειται όμως για μια απλή διαδικασία.


Πρέπει καταρχάς να γίνει διαλογή των μπουκαλιών. Κάτι τέτοιο γίνεται στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της Ανβέρ στο Βέλγιο, από το οποίο περνούν 250.000 τόνοι γυαλιού κάθε χρόνο.
Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που πρέπει να αφαιρέσουμε από τα μπουκάλια, όπως το πλαστικό, τα μεταλλικά καπάκια, το χαρτί και οι ετικέτες. Μαγνήτες αποσπούν τα μεταλλικά στοιχεία, ενώ τα υπόλοιπα μέρη αφαιρούνται με το χέρι. Μετά από τους ανθρώπους, τη σειρά στην αλυσίδα αφαίρεσης στοιχείων και διαλογής του γυαλιού παίρνουν οι μηχανές.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, σύμφωνα με το Euronews, χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, για να ταξινομήσει το γυαλί, ανάλογα με το χρώμα και παράλληλα να απομακρύνει τα υπόλοιπα σκουπίδια, που δεν έχουν ακόμη αφαιρεθεί.

Ο ρυθμός επεξεργασίας είναι περίπου 50 τόνοι την ώρα και η διαδικασία είναι τόσο γρήγορη, που δεν είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Μικροκάμερες ανιχνεύουν το χρώμα του γυαλιού, ενώ κανόνια αέρα προωθούν τα άχρηστα μέρη σε ειδικούς κάδους.
Στο τέλος της διαδικασίας έχουμε πράσινο, καφέ και διάφανο γυαλί. Όταν καθαριστεί ολοκληρωτικά το γυαλί, είναι πολύ πιο εύκολο στη συνέχεια να πουληθεί σε πελάτες.


No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.