Ποια ανακύκλωση μας πουλάνε; Εργολάβο ψάχνουν να βρούν!

Τους τελευταίους αρκετούς μήνες στον Βαρνάβα, για ανακύκλωση ακούμε και… ανακύκλωση δε βλέπουμε. Παρακάτω, προσπαθούμε να εξηγήσουμε -μέσω απλών ερωταπαντήσεων - το «θολό τοπίο» της ανακύκλωσης όπως αυτή (δεν) γίνεται στην Κοινότητα Βαρνάβα…

Α: Ψάχνω να βρω τον μπλε κάδο που πέταξα προχθές τις άδειες συσκευασίες μου, αλλά εξαφανίστηκε. Μήπως τον είδατε?

Α: Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια που είστε συνειδητός πολίτης, και το κυνηγάτε το θέμα παρά την απουσία οποιουδήποτε Κοινοτικού προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και χωρίς πιθανότατα να σας έχουν φέρει στο σπίτι τον ειδικό πλαστικό σάκο και οδηγίες για την ανακύκλωση, όπως κάνουν άλλοι Δήμοι του λεκανοπεδίου.

Το ερώτημα για τον κάδο σας είναι δύσκολο να απαντηθεί – ψάχνουμε και μείς τον δικό μας. Η αλήθεια είναι ότι η Κοινότητα προμηθεύτηκε το καλοκαίρι του 2008- στο πλαίσιο «πιλοτικής εφαρμογής» περίπου 20 κάδους, που μαζί με τους υπόλοιπους 20 που υπήρχαν, σύνολο 40 κάδοι ήταν αρκετοί για το ξεκίνημα εφαρμογής του προγράμματος. Οι κάδοι αυτοί τοποθετήθηκαν ατάκτως σε κεντρικούς κυρίως δρόμους του χωριού χωρίς να έχουν προηγηθεί αναγκαίες μελέτες χωροθέτησής τους και διαμόρφωση ειδικών υποδοχών στους δρόμους. Γενικώς οι κάδοι δεν επαρκούν, και το φαινόμενο να τους μετακινούν για να τους «φτουρήσουν», ενώ συχνά τους αλλάζουν θέση γιατί ενοχλούν όντως έτσι πρόχειρα που μπήκαν …και χωρίς ενημέρωση ευαισθητοποίησης των κατοίκων χρησιμοποιούνται κι αυτοί για σκουπίδια. Κανείς δεν μίλησε κανείς δεν λάλησε, αν ξεκίνησε ή οχι η ανακύκλωση. Ετσι η ζωή συνεχίζεται τι μπλε, τι πράσινοι, τι κίτρινοι κάδοι, όλοι για σκουπίδια είναι.

Εν πάση περιπτώσει, το να μαζεύονται οι μπλε κάδοι από κοινά απορριμματοφόρα με προορισμό τη χωματερή όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί, είναι μια πρακτική που δεν δικαιολογείται με τίποτα και απαξιώνει πλήρως την ανακύκλωση στα μάτια των δημοτών…

Β: Άκουσα ότι ο Πρόεδρος της Κοινότητας έχει πρόβλημα? με την διαταγή για κλείσιμο της παράνομης Χωματερής του χωριού μας. Γιατί;

Αφού οι κάτοικοι του Βαρνάβα θα πληρώσουν την ανικανότητα και την ολιγωρία των υπευθύνων της Κοινότητας.

Η πρωτοβουλία που είχαν αναπτύξει πριν ένα χρόνο οι εθελοντές – Ενεργοί πολίτες Βαρνάβα- μεσω διαπαραταξιακής – ειχε δρομολογηθεί το κλείσιμο της χωματερής να γίνει περί στα τέλη του 2008, μέσω του δραστήριου προγράμματος ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗΣ που ειχαν αναπτύξει. Δυστυχώς όμως άλλες σκοπιμότητες διέκοψαν αδικαιολόγητα την προσπάθεια αυτή των εθελοντών με ευθύνη του προέδρου.

Τώρα υποχρεωνόμαστε να κλείσουμε βεβιασμένα την χωματερή του χωριού και να πληρώσουμε την ολιγωρία αυτή σε ιδιωτικές εταιρίες, με υπέρογκα ποσά που δεν αντέχει ο κόσμος του χωριού μας, για την περισυλλογή των απορριμμάτων μας,

Γ: Άκουσα, πως ταχα μου, ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βούλγαρης Ν. προφασίζεται να αναστήσει την ανακύκλωση:

Κοιτάξτε, εδώ και πάνω από ένα χρόνο με ευθύνη του προέδρου, δεν έχει συνεδριάσει η διαπαραταξιακή «επιτροπή Περιβάλλοντος Βαρνάβα» ώστε να έχουμε έγκυρη ενημέρωση για το τι προωθείται μέσω αυτού.

Τώρα εξετάζουν να συγκροτήσουν κάποια άλλη ομάδα διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα παρακάμψει το υπάρχον σήμερα συλλογικό οργανο.

Για τους γνώστες του χώρου που διαβάζουν «κάτω από τις γραμμές» κυοφορεί ένα ριζικά διαφορετικό από το σημερινό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στο χωριό που θα βασίζεται στην σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα ( εργολάβο). Με άλλα λόγια, προωθείται έμμεσα η ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας που θα πληρώσουμε ολοι ακριβά στο φτωχό μας χωριό.

Αυτή η προοπτική είναι οικονομικά ασύμφορη, κοινωνικά επιζήμια και περιβαλλοντικά επικίνδυνη, ενώ οδηγεί μαθηματικά στην απαξίωση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, σε επίπεδο, δηλαδή της μόνης «έτοιμης» και πραγματικά οικολογικής λύσης για τα σκουπίδια μας.

Μιχάλης Αποστολόπουλος

Εθελοντής – Ενεργός πολίτης.

2 comments:

  1. Φίλε μου μπράβο σου αφού δεν έχεις κουραστεί να παρουσιάζεις τα προβλήματα.
    Το μόνο που τους νοιάζει είναι η μασούλα και τα κουκιά, για τα υπόλοιπα δεν δίνουν πεντάρα.
    ΖΟΥΓΚΛΑ ΣΤΟ ΒΑΡΝΑΒΑ και παντού.

    Αλήθεια μήπως ηρθε η ώρα να μπούμε μπροστά?

    ReplyDelete
  2. Οι ενεργοί πολίτες γίνονται όλο και περισσότεροι. Και μόνο αν βγούμε μπροστά, όπως λέει και ο φίλος παραπάνω, θα αναχαιτίσουμε κάπως τη μάσα. Γιατί, ή θα τρώνε ή θα μαζεύουν ψήφους, κι άλλο δεν τους νοιάζει.
    Συγχαρητήρια για το blog, θα το επισκέπτομαι καθημερινά. Ναταλία από τον Αγ. Στέφανο.

    ReplyDelete

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.