Πάτοι στην ανακύκλωση και οι 66 δήμοι ... με τελευταίο τον Δήμο Μαραθώνα.

Στην Αττική το ποσοστό ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων το 2015 ήταν μόλις 4,16%

Τα βουνά σκουπιδιών από τη δεκαήμερη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα ανέδειξαν εκ νέου την τριτοκοσμική πρακτική που κυριαρχεί στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού το 80% και πλέον των αστικών αποβλήτων θάβεται στους ΧΥΤΑ.

Όπως καταδεικνύει έκθεση της Κομισιόν (“Αυγή” της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου) για την εφαρμογή του κοινοτικού περιβαλλοντικού δικαίου, η παραγωγή αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια και με τα δεδομένα του 2013 είναι ελαφρώς υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (510 kg ετησίως ανά κάτοικο) έναντι μέσου όρου της Ε.Ε. γύρω στα 477 kg). Ανακυκλώνεται μόλις το 16% των αποβλήτων έναντι 27% του μέσου όρου της Ε.Ε.
Απελπιστικά χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης στους 66 δήμους της Αττικής δείχνουν τα στοιχεία του φορέα διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων, του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για την ανακύκλωση στο σύνολο των αστικών αποβλήτων που διαχειρίζονται οι δήμοι με τη συνδρομή της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), αρμόδιας για το σύστημα των μπλε κάδων (εδώ οδηγούνται απόβλητα συσκευασιών).
Το ποσοστό ανακύκλωσης μετά την αφαίρεση του υπολείμματος κατά τη διαδικασία της διαλογής ανέρχεται μόλις στο 4,16% για το 2015. Το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης 12,74 % κατέχει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου. Πρωτιά που οι εμπειρογνώμονες του ΕΣΔΝΑ αποδίδουν στην καλά οργανωμένη υπηρεσία του δήμου με μόνιμο προσωπικό. Δεύτερος με διαφορά, ποσοστό 7%, ακολουθεί ο Δήμος Χαλανδρίου και τρίτος ο Δήμος Αγίας Παρασκευής με 6,76%. Ουραγοί στην ανακύκλωση ο Δήμος Φυλής -όπου και ο ΧΥΤΑ- με 2,12%, αλλά και ο Δήμος Μαραθώνα με ποσοστό 0,88% (στην ευρύτερη περιοχή ανήκουν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων του Γραμματικού).
Όπως είναι γνωστό στα τέλη του 2015 θεσμοθετήθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το συναρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.
Βάσει αυτών η εθνική πολιτική για τα απόβλητα είναι προσανατολισμένη στους εξής στόχους - ορόσημα για το 2020: τα κατά κεφαλήν παραγόμενα απόβλητα να έχουν μειωθεί δραστικά, η προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων - βιοαποβλήτων (οργανικών όπως τα αποφάγια) να εφαρμόζεται στο 50% του συνόλου των αστικών στερεών αποβλήτων και η υγειονομική ταφή να αποτελεί την τελευταία επιλογή και να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ)...
Λ.ΣΤ.

No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.