Θες πλαστική σακούλα; Πλέον θα πληρώνεις

Πιο ορατό είναι πλέον το μέλλον χωρίς πλαστική σακούλα, αφού από το β' εξάμηνο του 2017 οι πλαστικές σακούλες θα πωλούνται από τα καταστήματα με συγκεκριμένο αντίτιμο.

Η Ελλάδα ενσωματώνει με καθυστέρηση τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία και ανοίγει με αυτό τον τρόπο ο δρόμος για σταδιακό "διαζύγιο" με το πλαστικό και στην χώρα μας.


Σύμφωνα με το "Έθνος", το αντίτιμο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 λεπτών, ώστε να είναι ένα από τα μικρότερα που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αναμένεται το προσεχές διάστημα, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.
Η συγκεκριμένη Οδηγία, η οποία αφορά τις σακούλες μεγέθους 15-50 «μικρών» (τις κλασικές σακούλες του σούπερ μάρκετ), δίνει δύο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη-μέλη:

• Τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες κατά κεφαλήν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025 ή ισοδύναμους στόχους εκφρασμένους σε βάρος.

• Εκδοση πράξεων που εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.

No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.