Κύριε Δήμαρχε -Να στείλω την επιστολή στα σκουπίδια ή στην ανακύκλωση;

Ποια ανακύκλωση; Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Μαραθώνα



ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
   Ένας από τους βασικούς πυλώνες του προεκλογικού σας προγράμματος αλλά και της ίδιας της μέχρι τώρα πολιτικής σας αποτελεί η προοπτική της ανάπτυξης μιας περιβαλλοντικής συνείδησης στον πολίτη μέσω της εγκαθίδρυσης της διαδικασίας της ανακύκλωσης των απορριμμάτων και με την λογική ότι κάθε τι που πετάμε μπορεί να φανεί επιζήμιο για το περιβάλλον αλλά και για την ίδια την τσέπη μας.
Λυπάμαι όμως που το λέω αλλά αρχίζω να αμφιβάλλω για τις προθέσεις σας. Με κατάπληξη παρατηρώ τα απορριμματοφόρα για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους πράσινους συμβατικούς κάδους, να αδειάζουν παράλληλα και τους μπλε κάδους όπου είχαν συγκεντρωθεί τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού και για τους οποίους υπεύθυνα είναι άλλα, ειδικά απορριμματοφόρα που θα μετέφεραν το ανακυκλώσιμο υλικό στα σημεία αξιοποίησης του. Η απάντηση ενός υπαλλήλου περισυλλογής απορριμμάτων στο ερώτημα μου γιατί να γίνεται αυτή η ταυτόχρονη αποκομιδή ανακυκλώσιμων και μη υλικών ήταν χαρακτηριστική: "αδειάζουμε και τους μπλε κάδους γιατί περισσεύουν και έτσι και αλλιώς ανακύκλωση δεν γίνεται στο δήμο … “περισσότερα στον Δήμαρχο".
Ακολουθώ την προτροπή του υπαλλήλου καθαριότητας και σας ρωτώ λοιπόν κύριε Δήμαρχε για ποιο λόγο ο προσωπικός και συλλογικός κόπος της συλλογής των υλικών που πάνε για ανακύκλωση, του διαχωρισμού από τα άλλα και της τοποθέτησης των σε συγκεκριμένους μπλε κάδους θα πρέπει να εκμηδενίζεται επειδή ο Δήμος δεν είναι μέχρι τώρα ικανός να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πολιτική ανακύκλωσης με τις κατάλληλες υποδομές, πρόγραμμα, συντονισμό και την απαραίτητη συνέπεια;
Για ποιο λόγο να βλέπω την πραγματική επιθυμία μου να ανακυκλώσω οτιδήποτε μπορεί να ανακυκλωθεί να προσκρούει στην αδιαφορία και τον κατάφωρο εμπαιγμό κάποιων που θέλουν να ονομάζονται οικολόγοι, υπερασπιστές του αστικού περιβάλλοντος και πρωτοστάτες στην εμπέδωση μιας «νέας» περιβαλλοντικής πολιτικής;
Για ποιο λόγο να προσπαθώ να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου προς το φιλικότερο για το περιβάλλον την στιγμή που βλέπω με τα ίδια μου τα μάτια η ίδια η λογική της ανακύκλωσης να ισοπεδώνεται στο πίσω μέρος ενός απλού απορριμματοφόρου το οποίο δεν είναι ούτε καν υπεύθυνο για αυτήν την δουλεία;
Το φαινόμενο που περιέγραψα είναι δυστυχώς σύνηθες και υπάρχουν δεκάδες άλλοι πολίτες που μπορούν να το παραδεχθούν (υπάρχει μέχρι και ομάδα στο facebook σχετικά με το που καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά) Είναι αρκετοί οι υποστηρικτές της άποψης ότι η απουσία περιβαλλοντικής συνείδησης οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα και στον τρόπο που έχει μάθει να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα.
Ακόμα όμως και όταν θέλει να αλλάξει και να πάει μπροστά αποδεσμευμένος από τα δομικά στοιχεία μιας ιδιοτελούς νοοτροπίας υπάρχον πάντα κάποιοι που δεν θα τον αφήσουν. Ελπίζω κύριε Δήμαρχε να μην είσαστε ένας από αυτούς, πόσο μάλλον τώρα που με την σειρά σας οφείλετε να δείξετε και να αποδείξετε την ευαισθησία σας για το περιβάλλον. Προωθήστε επιτέλους την ανακύκλωση στον Δήμο μας με πράξεις και όχι λόγια πριν είναι πολύ αργά.
Διατελούμε
Για τους Ενεργούς πολίτες Βαρνάβα
Μ. Αποστολόπουλος
Αλεξ. Προκοπάκης

1 comment:

  1. Λευτέρης ο Σφίγγας8 October 2015 at 21:09

    Ωραία τα λες φίλε αλλά σιγά μη συγκινηθεί ο τύπος, κοροϊδεύει το κόσμο. Τον πήραμε χαμπάρι αυτούς και τους άλλους. Είναι συνένοχοι και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων που παίζουν το παιχνίδι του δημάρχου κοροϊδεύοντας τους δημότες τους. Ντροπή!

    ReplyDelete

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.