Διαλογή στην πηγή προτείνει η Περιφέρεια για την διαχείριση απορριμμάτων

Οπως τονίζεται, ο ριζικά αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ βάζει τέλος στο σημερινό μοντέλο του μοναδικού χώρου εναπόθεσης στη Φυλή. Στη διαλογή στην πηγή δίνει έμφαση ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ), ο οποίος θα τεθεί σε διαδικασία διαβούλευσης μετά την ομόφωνη έγκρισή του από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), κατά τη συνεδρίασή της υπό την προεδρία της περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου. Η τελική έγκριση του ΠΕΣΔΑ θα γίνει με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού προηγουμένως θα υποβληθεί στο Δ.Σ. του Συνδέσμου.


Οι πυλώνες του σχεδίου

Με τον νέο σχεδιασμό προωθούνται οι αρχές της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, η διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί), με στόχο ανακύκλωσης 50% κ.β., και η διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων (απόβλητα τροφών).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΣΝΑ, τα χαρακτηριστικά του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα είναι, εκτός από το «βάρος» στη διαλογή στην πηγή, η αποκεντρωμένη, με δημόσιο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων με μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας, με βάση την αρχή της εγγύτητας, αλλά και ο αναβαθμισμένος ρόλος των δήμων μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

Οπως τονίζεται, «ο ριζικά αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ βάζει τέλος στο σημερινό, πολλαπλά αποτυχημένο μοντέλο του μοναδικού χώρου εναπόθεσης στη Φυλή, προωθώντας ένα νέο, ορθολογικό μοντέλο διαχείρισης στη βάση της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας. Σκιαγραφεί παράλληλα για πρώτη φορά τις συνέργειες με άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα αποκατάστασης των λατομείων Αττικής, το πρόγραμμα αναδάσωσης ορεινών όγκων και το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της απασχόλησης». «Σήμερα ξεκινάμε από μια νέα, στέρεα αφετηρία, για μια οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής», δήλωσε χαρακτηριστικά η περιφερειάρχης. «Στο χέρι μας είναι η υλοποίησή της με σοβαρότητα, σύστημα και πολλή δουλειά, στα βέλτιστα χρονικά περιθώρια, προς όφελος της Αττικής και των πολιτών της».

Θυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκε ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο οποίος θέτει επί της ουσίας υπεύθυνους τους δήμους για τη διαχείριση των σκουπιδιών τους. Μάλιστα, όλοι οι δήμοι θα πρέπει να έχουν εκπονήσει και εφαρμόσει τα τοπικά σχέδια διαχείρισης το αργότερο έως και το τέλος του ίδιου μήνα, οπότε και θα πρέπει να έχουν αναθεωρηθεί και τα Περιφερειακά Σχέδια.
Πηγή

No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.