Ανακύκλωση και κομποστοποίηση: είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη – Τι πρέπει να κάνουμε


  Το 2013 η Eurostat ανακοίνωσε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την παραγωγή οικιακών απορριμμάτων στην Ε.Ε., αλλά και για τα ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις, λόγω του χαμηλού ρυθμού ανακύκλωσης και του σχεδόν μηδενικού ποσοστού κομποστοποίησης.


Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όχι μόνο γιατί ως χώρα μέλος της Ε.Ε. έχουμε δεσμευθεί να ανακυκλώνουμε τουλάχιστον το 50% των οικιακών απορριμμάτων έως το 2020. Πολύ περισσότερο γιατί η μη-ανακύκλωση σημαίνει πεταμένα λεφτά για την εθνική οικονομία, σημαίνει βλάβες στο περιβάλλον, σημαίνει χαμένα οφέλη για τη δημόσια υγεία.
Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε και σίγουρα η αδράνεια και οι αστοχίες της Πολιτείας έχουν συντελέσει στην άσχημη θέση της χώρας.  Όμως καλό είναι να μην περιμένουμε την Πολιτεία να λάβει πολιτικά μέτρα, πριν κάνουμε εμείς ο,τιδήποτε. Η δική μας συμμετοχή είναι το κλειδί, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε την ανακύκλωση μια κοινωνική απαίτηση που δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν!
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:  
1. Μάθετε τι ανακυκλώνεται και τι όχι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης
2. Βρείτε που πρέπει να πάτε για ανακύκλωση τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
3. Ανακυκλώστε τις μπαταρίες και μην τις πετάτε στα κοινά απορρίμματα. Δείτε που υπάρχουν σημεία διαλογής μπαταριών.
4. Το ίδιο ισχύει και για τα φωτιστικά και τους λαμπτήρες. Δείτε που πρέπει να τα πάτε
5. Αν έχετε ογκώδη αντικείμενα που δεν μπορείτε να τα αξιοποιήσετε αλλιώς και θέλετε να τα πετάξετε, μην τα βγάλετε στο δρόμο. Καλέστε την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου που ανήκετε. Ο δήμος έχει υποχρέωση να τα παραλάβει από εσάς.
6. Μην ντραπείτε και μην φοβηθείτε να δημοσιοποιήσετε προβλήματα στο δημοτικό σύστημα ανακύκλωσης. Οι πολίτες έχουν ρόλο!
7. Αν δείτε κάποιον συμπολίτη να πετά ανακύκλωσιμα υλικά σε κοινούς κάδους, ή οργανικά απορρίμματα σε κάδους ανακύκλωσης, μη διστάσετε να του υπενθυμίσετε ευγενικά τι πάει που!
8. Η κομποστοποίηση είναι μια πολύ εύκολη κι απλή διαδικασία. Δείτε πώς και τι να κομποστοποιείτε
9. Πάνω από όλα, αγοράζουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε, όχι ό,τι βρούμε μπροστά μας. Η μείωση του όγκου απορριμμάτων είναι η πρώτη μας επιλογή
10. Πριν ανακυκλώσετε οτιδήποτε, σκεφτείτε μήπως μπορείτε να το επιδιορθώσετε, να το επαναχρησιμοποιήσετε, να το δωρίσετε ή να το ανταλλάξετε. Η ανακύκλωση είναι κάτι πολύ καλό, αλλά πριν την ανακύκλωση προηγείται η επαναξιοποίηση.   [Μην ξεχάσεις να δηλώσεις συμμετοχή στον διαγωνισμό της Καλύτερης Ζωής που τρέχει από 14 έως 21 Ιουλίου. Βρες τα λάθη της ανακύκλωσης και κέρδισε τρία χρηστικά διακοσμητικά από ανακυκλώσιμα υλικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπεις στην εφαρμογή και να δώσεις 2 λεπτά από το χρόνο σου].
Πηγή δεδομένων: Eurostat
Σημείωση: Η Eurostat χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τα απορρίμματα και για αυτό παρατηρείται μικρή απόκλιση σε σχέση με τα δεδομένα που παραθέτει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.
Πηγή

No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.