Νέοι στόχοι για την ανακύκλωση


anakyklosh

Ενώ στη Γερμανία ανακυκλώνεται το 65 % των σκουπιδιών, στη Ρουμανία το 100 % των οικιακών αποβλήτων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Τί προβλέπουν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν.

Μπορεί κάθε Ευρωπαίος να παράγει ετησίως περίπου 500 κιλά οικιακά απόβλητα, ωστόσο μόλις το 40 % εξ΄ αυτών καταλήγει στην ανακύκλωση. Προκειμένου να αλλάξει αυτή η εικόνα, ο αρμόδιος επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ παρουσίασε χθες Τετάρτη (2 Ιουλίου 2014) ένα εκτενές πακέτο μέτρων. Στόχος της Κομισιόν είναι να αυξηθεί μέχρι το 2030 το ποσοστό ανακύκλωσης οικιακών και άλλων αστικών αποβλήτων στο 70 %.
Συνδυασμός μέτρων
Για να το επιτύχει αυτό ο αρμόδιος επίτροπος προτείνει ένα συνδυασμό μέτρων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ευρωπαϊκές οδηγίες, μέτρα στήριξης της οικονομίας της ανακύκλωσης, νέα ερευνητικά πρότζεκτ αλλά και μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων. «Ζούμε με γραμμικά οικονομικά συστήματα τα οποία χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα», είπε χαρακτηριστικά ο Σλοβένος προσθέτοντας ότι «εάν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους πόρους μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μετάβαση στην οικονομία της ανακύκλωσης είναι όχι μόνον εφικτή, αλλά και προσοδοφόρα.
Σήμερα τα ποσοστά ανακύκλωσης στην ΕΕ διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης οικιακών αποβλήτων παρουσιάζει η Γερμανία με 65 %. Εντούτοις ακόμη και στη Γερμανία το 1/3 των σκουπιδιών καταλήγει σε εργοστάσια καύσης. Στη Ρουμανία το 100 % των αποβλήτων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης καταγράφονται την ίδια ώρα σε Σλοβακία, Ουγγαρία και στις χώρες της Βαλτικής.
Αύξηση «πράσινων» θέσεων εργασίας
Πέραν αυτών η Κομισιόν προτείνει να υπολογίζεται μελλοντικά πιο συστηματικά και στοχευμένα η αποτελεσματικότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η βιομηχανία.
Στόχος εδώ είναι να αυξηθεί η λεγόμενη «παραγωγικότητα των πόρων» κατά 30 %. Ο βιομηχανικός κλάδος ωστόσο εκφράζει ήδη τις επιφυλάξεις του. Ο στόχος αυτός είναι «πολύ γενικός και μη υλοποιήσιμος για τη βιομηχανία», επισημαίνει η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Γερμανικών Μηχανημάτων και Ειδών Εξοπλισμού στις Βρυξέλλες. «Δεν μας βοηθά να βάζουμε στο ίδιο καζάνι κλάδους όπως το εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών ή την παραγωγή», εκτιμά ο σύνδεσμος.
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να συμβάλει στη δημιουργία ακόμη περισσότερων «πράσινων» θέσεων εργασίας, για παράδειγμα στους τομείς της ανακύκλωσης, της ενεργειακής απόδοσης, της προστασίας των υδάτων αλλά και της ποιότητας του αέρα. Παρά την κρίση των τελευταίων ετών, στο συγκεκριμένο πεδίο έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας, επισήμανε ο επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ. Μεταξύ 2002 και 2011 ο αριθμός «πράσινων» θέσεων εργασίας αυξήθηκε από τα 3 στα 4,2 εκατομμύρια.
Πηγή

No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.