Ø Την ώρα που η Ευρώπη εφαρμόζει πράσινη τεχνολογία διαχείρισης, εδώ μαίνεται ο εμφύλιος για τους ΧΥΤΑ
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
Νέα μάχη για τη διαχείριση των απορριμμάτων ξεσπά στην Αττική μετά την ανακοίνωση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) αντί Απορριμάτων (ΧΥΤΑ) στο Γραμματικό.
Την ώρα που η διαχείριση των σκουπιδιών κοστίζει σήμερα ένα δισ. ευρώ τον χρόνο, οι αντιδράσεις τινάζουν στον αέρα τον σχεδιασμό για νέες μονάδες επεξεργασίας, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη αντιμετωπίζει το πρόβλημα με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.
«Η δημιουργία ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, αντί για ΧΥΤΑ, που εξήγγειλε προχθές η υπουργός κ. Μπιρμπίλη, δεν είναι κάτι καινούργιο», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Χιωτάκης. «Σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό του 2003, ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό θα μετεξελιχθεί σε ΧΥΤΥ μόλις στον χώρο λειτουργήσει το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και το εργοστάσιο κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων. Από τον περιφερειακό σχεδιασμό του 2003 προβλέπεται η χρηματοδότηση για το ΧΥΤΑ από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. με 250 εκατ. ευρώ. Και αυτό είναι το ποσό που αν δεν γίνει ο ΧΥΤΑ κινδυνεύει να χαθεί», επισημαίνει.
Όπως λένε από τον Σύνδεσμο, σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την προκήρυξη τού διαγωνισμού για τη δημιουργία 4 Εργοστασίων Σύμμεικτων Απορριμμάτων: στο Γραμματικό, στην Κερατέα, στη Φυλή και στα Άνω Λιόσια.
Σε κάθε χώρο που έχει οριοθετηθεί προβλέπεται να λειτουργήσουν τα κέντρα διαλογής και ΧΥΤΥ. Αρχικώς υπήρχαν και σχέδια για την κατασκευή ενός ακόμη εργοστασίου καύσης, αλλά ο Σύνδεσμος των ΟΤΑ μπλοκάρισε την πρόταση.
Η οικονομική πλευρά. «Τα σκουπίδια είναι χρήμα», λένε όσοι ασχολούνται με τη διαχείριση των σκουπιδιών, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος το κόστος από τη συνολική διαχείριση (συλλογή και μεταφορά) είναι 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Την ίδια ώρα στην υπόλοιπη Ευρώπη χρησιμοποιούν σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων: εντατική ανακύκλωση, κλίβανοι ξήρανσης που μειώνουν τον όγκο σκουπιδιών κατά 60%, καύση σε υπερσύγχρονες μονάδες που εκπέμπουν ελάχιστες ποσότητες διοξινών και άλλων επικίνδυνων ουσιών, είναι μερικές από αυτές.
Την ίδια ώρα στην υπόλοιπη Ευρώπη χρησιμοποιούν σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων: εντατική ανακύκλωση, κλίβανοι ξήρανσης που μειώνουν τον όγκο σκουπιδιών κατά 60%, καύση σε υπερσύγχρονες μονάδες που εκπέμπουν ελάχιστες ποσότητες διοξινών και άλλων επικίνδυνων ουσιών, είναι μερικές από αυτές.
Πέρα από την κομποστοποίηση, αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων θεωρείται η ξήρανσή τους σε ειδικούς κλιβάνους. Αν και πρόκειται για ιδιαίτερα ακριβή λύση, η εφαρμογή της σε δήμους της Γερμανίας και των ΗΠΑ και η συνεχής εξάπλωσή της σε προηγμένες χώρες δείχνει ότι κερδίζει έδαφος.
Μία από τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων είναι και η καύση που εφαρμόζεται σε τουλάχιστον 10 χώρες της Ε.Ε., στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Η καύση θεωρείται ως μία από τις ακριβότερες μεθόδους διαχείρισης, όμως αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και για τη θέρμανση κατοικιών. Ωστόσο υπάρχει σκεπτικισμός όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από αυτές τις μονάδες, καθώς για την καύση ενός τόνου απορριμμάτων απελευθερώνεται ένας τόνος αερίου. Οι υπέρμαχοι όμως των συγκεκριμένων μεθόδων αναφέρουν ότι από έναν τόνο σκουπιδιών σε χωματερή απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα 63 τόνοι μεθανίου, το οποίο θεωρείται ακόμα πιο επιβλαβές για το περιβάλλον.
«Κλειδί» η κομποστοποίηση στο σπίτι
Η ενίσχυση της οικιακής κομποστοποίησης είναι ένα από τα πλέον βασικά βήματα για να μειωθεί ο όγκος των παραγόμενων σκουπιδιών, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεδομένου ότι τα οργανικά απόβλητα αποτελούν το 35% έως 50% των απορριμμάτων στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι με τη λειτουργία 350 κάδων κομποστοποίησης στον Δήμο Ελευσίνας μέσα σε έναν χρόνο μειώθηκε κατά 7% ο όγκος των απορριμμάτων για ταφή. Πέρα από την παραγωγή 200 τόνων λιπάσματος, δόθηκαν 300.000 ευρώ λιγότερα για τη διάθεση των σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ, ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό ανακύκλωσης στον δήμο αυξήθηκε κατά 14%.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ένα στα δύο σπίτια στη Μεγάλη Βρετανία κομποστοποιούν συστηματικά τα οργανικά τους απορρίμματα για να δημιουργήσουν λίπασμα, ενώ το 70% των απορριμμάτων στη Γαλλία ανακυκλώνεται ή επαναχρησιμοποιείται.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4542692&ct=1
No comments:
Post a Comment
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.