Τελεσίγραφο για παράνομες χωματερές

Καμία ανεξέλεγκτη χωματερή δεν θα λειτουργεί μέχρι το τέλος του χρόνου στην Αττική παρά μόνο όσες βρίσκονται σε αποκατάσταση, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα μείνουν αναγκαστικά ενεργοί περίπου 500 χώροι παράνομης ταφής απορριμμάτων.

Τη συγκεκριμένη δέσμευση έλαβε χθες ο πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος, ενώπιον των κοινοτικών εκπροσώπων, που βρίσκονται στη χώρα μας ώστε να δουν από κοντά την πορεία υλοποίησης των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Τελεσίγραφο για παράνομες χωματερές

Η δήλωση ωστόσο του υφυπουργού ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τους φορείς της αυτοδιοίκησης και κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, που αντιδρούν με την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, καθώς, αν κλείσουν οι χωματερές, δεν θα υπάρχει άλλος τρόπος διάθεσης των απορριμμάτων των συγκεκριμένων περιοχών.

Το στίγμα των προθέσεων έδωσε ταυτόχρονα εμπλεκόμενος στον περιφερειακό σχεδιασμό του Λεκανοπεδίου και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θα πάμε με άνθη, θα πάμε με τα ΜΑΤ», αναφερόμενος στην από δω και πέρα αντίδραση της κυβέρνησης για το ξεκίνημα των έργων.

Στο μεταξύ, οι δεσμεύσεις του προέδρου της Διυπουργικής φαίνεται πως ικανοποίησαν τους κοινοτικούς εκπροσώπους, γεγονός που απομακρύνει προς το παρόν τον κίνδυνο της επιβολής «τσουχτερών» προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο δρόμος ωστόσο που έχει να διανύσει η χώρα είναι μακρύς, σύμφωνα άλλωστε με τις δηλώσεις του διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζακ Πονσέ, ο οποίος τόνισε πως «η Ελλάδα είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια».

Ενημερώνοντας τους κοινοτικούς εκπροσώπους ο κ. Νάκος υπογράμμισε ότι σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν 106 έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ 170 ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο από τους 127 χώρους οργανωμένης διάθεσης απορριμμάτων, ούτε οι μισοί δεν βρίσκονται σε λειτουργία. Επίσης από τις παράνομες χωματερές, έχουν ήδη κλείσει και αποκατασταθεί οι 1.454, ενώ σε άλλες 1.093 εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Οσον αφορά τις 1.102 παράνομες χωματερές για τις οποίες η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα έχουν μείνει μόνο 16 μέχρι το τέλος τους χρόνου. Η δέσμευση αυτή αποτέλεσε το «ισχυρό» όπλο της κυβέρνησης ώστε να γλιτώσει η χώρα τα πρόστιμα, που φτάνουν τα 34.000 ευρώ ημερησίως για κάθε ανεξέλεγκτη χωματερή που θα βρίσκεται σε λειτουργία από 1-1-09.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

ΕΘΝΟΣ 14/11

No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.