Κόμποστ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κόμποστ ονομάζεται ένας τύπος οργανικού υποστρώματος που προέρχεται από την αποσύνθεση φυτικών υπολειμμάτων μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία.

[Επεξεργασία] Η παραγωγή του κόμποστ

Η διαδικασία παραγωγής του κόμποστ είναι ιδιαίτερα απλή και οικονομική. Για να παράξουμε κόμποστ πρέπει να έχουμε στην διάθεση μας δύο τύπους φυτικών υπολειμμάτων τα δροσερά και τα ξερά. Αυτά τα υπολείμματα τα τοποθετούμε σε στρώσεις εναλλάξ το ένα πάνω στο άλλο, χρησιμοποιώντας μικρές ποσότητες από το κάθε είδος για κάθε στρώση. Η αναλογία που πρέπει να τηρήσουμε μεταξύ των δύο ειδών είναι 50-50% ή 25-75% αντίστοιχα. Έτσι φτιάχνουμε ένα σωρό ο οποίος για να αρχίσει να κομποστοποιείται πρέπει να έχει ελάχιστες διαστάσεις 125x125x125 εκ. Εάν φροντίζουμε να διατηρούμε υγρό αυτό τον σωρό , και μακριά από τον ήλιο, τότε αυτός θα αρχίσει να θερμαίνεται από την δράση μικροοργανισμών και γεωσκωλήκων που διασπούν την οργανική ουσία. Ανά 7 με 14 μέρες συστήνεται να ανακατεύεται ο σωρός ώστε να οξυγονώνεται. Όταν το κόμποστ είναι έτοιμο έχει σκούρο χρώμα, είναι μαλακό και άοσμο. Θυμίζει έντονα φυτόχωμα. Ο χρόνος που χρειάζεται για να "ωριμάσει" πλήρως το κόμποστ εξαρτάται από την μέθοδο παρασκευής του, τις καιρικές συνθήκες και μπορεί να κυμανθεί από ένα μήνα μέχρι και 2 χρόνια. Τα οργανικά υπολείμματα μπορούν να προέρχονται από τα καθημερινά σκουπίδια ενός νοικοκυριού όπως τσόφλια από αυγά, φλούδες από φρούτα ή από σαλάτα, κουρεμένο γρασίδι, χαρτιά από εφημερίδες ή από γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως κλαδιά δένδρων κομμένα σε μικρά κομμάτια, άχυρα και άλλα.

Η γενική διαδικασία παραγωγής κόμποστ είναι αυτή που περιγράψαμε. Είναι αλήθεια όμως ότι αυτός ο τρόπος παρουσιάζει αρκετά μειονεκτήματα και κυρίως αυτό το δύσκολου χειρισμού. Έτσι έχουν δημιουργηθεί πολλές παραλλαγές. Το σημείο στο οποίο κυρίως γίνονται οι επεμβάσεις στην βασική μέθοδο είναι το κομμάτι του σωρού όπου πολύς κόσμος χρησιμοποιεί διάφορες κατασκευές μέσα στις οποίες βάζει το σωρό και έτσι μπορεί να τον μεταχειριστεί πιο εύκολα. Οι κατασκευές αυτές συνήθως είναι δοχεία κλειστά ή ανοιχτά από ξύλο ή πλαστικό ή ακόμα και από μεταλλικό δίχτυ οι οποίες κάνουν ευκολότερη την όλη μεταχείριση του σωρού.

[Επεξεργασία] Η σημασία του κόμποστ

Ένα εύλογο ερώτημα είναι γιατί γίνεται τόση φασαρία για μια μικρή σχετικά ποσότητα οργανικής ουσίας. Η απάντηση είναι ότι το κόμποστ αφενός είναι ιδανικό υπόστρωμα για γλάστρες, ριζωτήρια αλλά και προσθετικό - βελτιωτικό εδάφους και από την άλλη ουσιαστικά είναι δωρεάν, αφού προέρχεται από την ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων. Το κομμάτι αυτό της ανακύκλωσης το έχουν εκμεταλλευτεί σε διεθνές επίπεδο φορείς όπως δήμοι, οι οποίοι οργανώνουν προγράμματα ώθησης της δημιουργίας κόμποστ από τους δημότες τους, το οποίο χρησιμοποιούν οι ίδιοι στου κήπους τους, με αποτέλεσμα έτσι να παράγονται γύρω στο 25% λιγότερα σκουπίδια σύμφωνα με τα στοιχεία των ιδίων των δήμων. Άλλα δημοτικά προγράμματα αναλαμβάνουν να μαζέψουν τα οργανικά σκουπίδια των δημοτών τα οποία επεξεργάζονται και επιστρέφουν στους δημότες ως κόμποστ έναντι συμβολικού τιμήματος. Έτσι προάγεται η ανακύκλωση, παράγεται ένα χρήσιμο προϊόν για τους ενδιαφερόμενους της περιοχής ενώ μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών και τα έξοδα για την διαχείριση τους.

Το θέμα της παραγωγής του κόμποστ είναι ιδιαίτερα μεγάλο και εδώ έγινε ένα πρόχειρο σκαρίφημα της διαδικασίας παραγωγής του. Η παραγωγή του μπορεί να γίνει αρκετά πολύπλοκη, καθώς το κόμποστ είναι υπόστρωμα υψηλής αξίας και μπορεί να αντικαταστήσει ακριβά υποστρώματα όπως η τύρφη, ενώ μπορεί να παραχθεί ακόμα και μέσα σε ένα δωμάτιο με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις καλλιέργειες καθώς δεν περιέχει παθογόνα ενώ έχει άριστες φυσικές, χημικές ιδιότητες και υψηλές περιεκτικότητες σε θρεπτικά στοιχεία. Χρησιμοποιώντας κατάλληλες μεθόδους παραγωγής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις βιολογικές καλλιέργειες, ενώ είναι δυνατή και η παραγωγή του σε μεγάλες ποσότητες από εταιρίες οι οποίες θα μπορούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες οργανικών αποβλήτων.

No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.